Spletni tečaj Tarota

Kdaj: 9 četrtkov, enkrat na teden, pričetek 7.10.2021, zaključno srečanje 2.12.2021, 19.00 – 21.00 

Kje: Zoom

Prijava: ana@rdecisotor.com ali 070760868 (dobrodošla tudi vprašanja)

Prispevek: 200€, popust za študent_ke in brezposelne_i, možno plačilo v 2 ali 4 obrokih. 

Plačilo: nakazilo na račun društva: 

Društvo Rdeči šotor
Novi trg 1
1000 Ljubljana
TRR: IBAN SI56 6100 0000 7789 641 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
namen plačila: delavnica Tarot
koda namena: OTHR

Udeleženkam_cem tečaja pripadata dve “učni branji Tarota”; en mali in en veliki met po znižani učni ceni (veliki met 35€ in mali met 20€). Branji sta lahko dopolnitev učnemu procesu (osebna izkušnja metov) ter seveda orodje pri razjasnitvi osebnih procesov v določenem življenjskem obdobju. Več o branjih Tarota si lahko prebereš tukaj. 

Potek, vsebina srečanj ter način izvedbe tečaja

fotografija: Dejan Bulut; branje Tarota v šotoru v Mestnem parku na festivalu Lent v Mariboru

Tečaj bo potekal enkrat tedensko, ob četrtkih, od 19.00 do 21.00 preko zooma. Srečanja na zoomu bodo posneta in na voljo udeležencem tudi po srečanjih. Za udeležence bo na voljo facebook skupina, kjer bom delila posnetke srečanj ter druge informacije v povezavi s Tarotom. Skupina je namenjena tudi vprašanjem, razpravam in deljenju zanimivim informacijam in virom, povezanih z vsebinami naših srečanj. Prisotnost na vseh srečanjih ni obvezna, zato bodo na voljo tudi posnetki, za tiste, ki se srečanj ne bi mogli udeležiti. Zaželjeno in koristneje za udeležence pa je, da se srečanj udeležijo v živo, saj je v živo možnost sprotnih vprašanj, razprav in pogovora o vsebini. 

Vsebina delavnic

Kultni Rider-Waite set iz 1910.

Na spletnem tečaju se bomo srečale_i z vsemi kartami Tarota. Ob vsaki karti bomo predstavile_i njen pomen, simboliko podob, povezave iz mitologije, izkušnjami iz naših življenj… To slednje je najvažnejše, saj simbolika nima nikakršnega smisla, če ne najdem paralel z resničnim, vsakdanjim življenjem. Cilj delavnic je, da se v polnosti seznanite s sistemom Tarota, s pomenom vsake karte, z medsebojno prepletenostjo kart (pomen številčnega soslednja, pomen zaporedja velikih arkan (npr. Zakaj je karta Zmernost na vrsti po karti Smrti?, itd.)) ter možnostmi uporabe Tarota v svojem življenju – spoznale_i bomo nekaj metov ter tudi skupaj iskali nove načine, kako lahko karte Tarota uporabimo kot orodje za kontemplacijo, ozaveščanje, rast. 

Velika Arkana klasičnega marsejskega Tarota.

Program srečanj:
1. Uvodno srečanje: Kaj je Tarot; predstavitev načina dela s Tarotom.
2. prvih 7 kart Velike arkane

3. drugih sedem kart Velike arkane
4. zadnjih 8 kart Velike arkane
5. Mala arkana – palice
6. Mala arkana – diski
7. Mala arkana – kelihi
8. Mala arkana – meči
9. Uporaba kart Tarota: meti in interpretacija metov1

Čarovnik iz renesančnega seta Visconti-Sforza.

Na delavnicah bomo uporabljale_i več različnih setov Tarota in sicer klasičnega marsejskega (Tarot de Marseille), kultnega Rider-Waite-ovega, prvi znani Tarot v zahodni zgodovini, renesančni Visconti-Sforza ter karte iz seta Motherpeace, ki ga tudi sama že vsa leta uporabljam za individualna branja Tarota2. 

Tarot razumem in predstavljam v kontekstu jungovske psihologije, ki vsebuje povezave podob z mitološkimi, alkimijskimi referencami, kot tudi z drugimi aspekti jungovske psihologije. Več o mojem dojemanju Tarota si lahko preberete na tej strani

Tarot je sestavljen iz 2 setov kart, ki se imenujeta velika in mala arkana (arcanus, lat. skrit, zaseben, skrivnosten, ezoteričen, zaupen, skriven). 22 velikih arkan, označenih z rimskimi števili od 0 do 21 je poimenovanih po različnih arhetipskih podobah (npr. Sonce, Luna, Zvezda, Visoka

Motherpeace Tarot; slika: Janina Angel Bath

Svečenica, Čarovnica, Smrt, Kočija, Poslednja sodba, itd), male arkane pa so razdeljene na 4 elemente (meči, kelihi, diski in palice), vsak element pa vsebuje 10 številčnih kart (as – 10) ter 4 osebne karte (paž, konjenik, kraljica, kralj). Celoten Tarot torej lahko vidimo kot nekakšno mitološko zbirko. V analitični psihologiji mitološke vsebine predstavljajo podobe za vsebine kolektivnega nezavednega. V nezavednih vsebinah, ki jih sproducira nezavedno posameznice_ka (sanje, imaginacije, umetniška dela…), so pogosto prisotni motivi, podobni motivom iz mitološkega materiala; če odkrijemo te povezave (za to je potrebno določeno poznavanje različnih mitoloških materialov in/ali posvetovanje s slovarji simbolov – enciklopedijami, ki vsebujejo mitološke motive iz različnih kultur; ta postopek v analitični psihologiji imenujemo amplifikacija), lahko osebno situacijo posameznice_ka vidimo v širši luči, dobimo dodaten vpogled v telos (cilj, namen) trenutno konstelirane problematike, torej njen razvojni potencial in sad, ki ga želi proizvesti.

Podobe Tarota zato sama uporabljam kot izhodišče za kontemplacijo, mitološke paralele za individualne situacije, izhodišče za asociacije človeka, ki prejema branje… Izogibam se enoznačnim interpretacijam (ta karta pomeni to in to) ter se nagibam k pristopu zavestne negotovosti, hkratno držanje v zavesti več asociacij, interpretacij, navdihov, tehtanje in čutenje in izogibanje črno-beli dokončni odločitvi, kaj določena stvar pomeni. Vsakršne interpretacije so zgolj orodje, ki začasno ponudijo okvir za ureditev naših čutenj in razumevanja, strukturirajo naše doživljanje, da lahko konstruktivno in koherentno nadaljujemo svojo pot. Če postanejo interpretacije malik, izgubimo stik z življenjem ter njegovo pluralnostjo, spremenljivostjo, nenehnim razširjanjem, poglabljanjem, razodevanjem novih in novih razsežnosti in perspektiv… Podobe in misli, narative, interpretacije, ki se porodijo iz bdenja ob njih, so torej le oporne točke ob poti naprej, ne pa zakoličene resnice… 

Zakaj delavnice Tarota? Eden od glavnih ciljev in sadov procesa ozaveščanja je vse večja relativizacija sebe, vse večje zavedanje različnih drugačnosti in umeščenosti svoje pozicije v širši kontekst človeške pluralnosti. Da razgrajujemo absolutna prepričanja in drže, predsodke, odpore in sodbe. Sistemi, ki temeljijo na prepoznavanju in klasifikaciji različnih modusov delovanja, nam pri tem lahko pomagajo. Eden takšnih sistemov je Tarot. 22 Velikih Arkan uteleša 22 arhetipskih situacij. 56 Malih Arkan, razdeljenih na 4 elemente (ogenj, voda, zrak, zemlja) uteleša 4 različne moduse delovanja. Namen takšnih in drugačnih tipologij ni zacementirano ukoreninjenje v svojem tipu, temveč umeščanje sebe v kontekst človeške celovitosti, bolj benigno doživljanje drugačnosti in prepoznavanje telosa (cilja, smotra) drugačnosti – medsebojno bogatenje in dopolnjevanje.

Kaj potrebujete?

Če želite, lahko imate ob sebi svoj Tarot (ga po potrebi pred delavnico kupite), kar bo naredilo vsebino delavnic bolj otipljivo ter vam pomagalo sproti utrjevati pridobljeno znanje.  

Če imate še kakršnokoli vprašanje, mi brez odlašanja pišite! Na ana@rdecisotor.com

Se vidimo v spletnem krogu!

1 Udeleženkam_cem tečaja pripadata dve “učni branji Tarota”; en mali in en veliki met po znižani učni ceni (veliki met 35 € in mali met 20€). Branja so lahko dopolnitev učnemu procesu (osebna izkušnja meta) ter seveda orodja pri razjasnitvi osebnih procesov v določenem življenjskem obdobju. Več o branjih Tarota si lahko prebereš tukaj. 

2 Set Motherpeace je nastal izpod prstov Vicki Nobel in Karen Vogel v času vrhunca feministične duhovnosti (70., 80. leta), ko so ženske odkrivale neolitsko mitologijo Boginje in je kolektivno nezavedno naplavljajo mnogo ženskih podob moči. 2 leti sta meditirali ob vsaki karti klasičnega Tarota ter ustvarili podobe, ki sta jih imenovali matriarhalne; njun namen je bil vključiti več ženskih likov, več različnih in starejših kultur. Sestava Tarota je enaka klasičnemu in tudi pomeni so enaki, z določenimi dodatnimi feminističnimi refleksijami. To je čas, ko so cis-ženske tkale novo fantazijsko mitologijo, ki je opolnomočila njihovo specifično izkušnjo. Zato je v tej duhovnosti prisotno veliko simbolike, povezane z biološkimi procesi menstruacije, nosečnosti, poroda, menopavze. Dandanes je mnogo te mitologije že odslužilo svoje in se premikamo naprej, v preseganje spolne binarnosti, biološke determiniranosti ter iskanje novih mitologij, ki nagovarjajo in opolnomočajo vse ljudi, predvsem do zdaj zelo zapostavljeno queer skupnost.