Skupina “Proces: Tarot”

Od kod ideja za skupino Proces: Tarot? Poglej v spodnjem posnetku:


Vabim vas na laboratorij kolektivnega, imenovan Proces: Tarot. V majhni skupini bomo na vsakem srečanju poskušali ujeti v našo mrežo vsebine kolektivnih tokov. Bistvo srečanja je proces. Proces pomeni ostajati z vsebinami in se ne prenagliti z interpretacijo. Pomeni vzdržati dobesednost in počakati na simbolizem, ki se razkrije, ko se v prostoru poveže več stvari. Pomeni kultivacijo sanjskega načina razmišljanja, vaditi se v jeziku nezavednega, v alogični logiki nezavednega. Po eni strani nam je takšen jezik lahko naporen, ker zahteva od nas potrpežljivost in hkratno držanje več različnih pomenov. Po drugi strani je to vadenje v jeziku, ki nam pomaga stopiti v intimnejši stik s svojimi sanjami, z logiko nezavedne psihe, ki v svojem obsegu močno presega našo zavest.


Osnovna predpostavka takšnega skupinskega dela je, da smo člani del skupinske psihe in da so vsebine, ki jih prinašamo, med seboj povezane. Ne rabimo se zavestno truditi, da bi bile povezane, povezane so samo zato, ker so nam znotraj skupine prišle na pamet. S to predpostavko bomo preko aktivne imaginacije, odprtega asociiranja, debatiranja, pogovora izluščili, kaj je tisto, kar se preko nas želi roditi v tem trenutku. Tema našega srečanja torej ni v naprej dana, temveč jo odkrijemo preko odprtega pogovora in postopnega odkrivanja rdeče niti, ko poskušamo ugotoviti, na kakšen način so povezane vsebine, ki nam padejo na pamet/jih začutimo na srečanju in jih delimo med seboj. Morda se izriše tema žalovanja, morda pomen demokracije, morda se pojavijo sanje, ki želijo biti interpretirane, morda se sprašujemo o epidemiji duševnih stisk, morda se sprašujemo o materinskih in očetovskih kompleksih. Tarot, ki je spremljevalec naših srečanj, se pojavi kot odgovor tej temi, karte, ki jih vsak od udeležencev izvleče, skupaj tvorijo met – širšo sliko in komentar nezavednega na našo vsebino. Karte interpretiramo procesno, ne po ideji »pravilne« interpretacije, zato poznavanje Tarota ni nikakor potrebno. Je pa skupina priložnost za spoznavanje klasičnih interpretacij Tarota, ki se bodo pojavile v prostoru.


Namen skupine je v odprtem prostoru skupaj s soudeleženci vaditi procesno in simbolično logiko mišljenja ter ugotavljati preplet med kolektivnimi vsebinami, ki jih zaznavamo ter našimi osebnimi vsebinami in je zato tudi prostor za vsakega od nas.

Skupina poteka online, preko zooma.

Naslednji datum: četrtek, 16.9.2021, predvidena frekvenca: 1krat na mesec.

Skupina je omejena na 5 udeležencev. Tako bomo vsakič oblikovali mali met, ki bo komentar na našo vsebino.

Prispevek za udeležbo: 20 €

Plačilo: nakazilo na račun društva:
Društvo Rdeči šotor
Novi trg 1
1000 Ljubljana
TRR: IBAN SI56 6100 0000 7789 641 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
namen plačila: skupina Proces: Tarot
koda namena: OTHR

Prijave: ana@rdecisotor.com

Če imaš še kakršnokoli vprašanje glede skupine, mi piši na zgornji mail!