Blessingway – obred materinstva

blessingway

Si želiš, da te energija Rdečega šotora podpira med pomembnim življenjskim prehodom – vstopom v materinstvo? Preberi, kaj je Blessingway in kaj je njegov namen.

Materinstvo v sodobni družbi dojemamo kot naravni instinkt vsake ženske in nekaj najbolj samoumevnega. Kot take dojemamo tudi matere same – samoumevne ter nekako dolžne skrbeti in podpirati svoje otroke in družino. Po drugi strani pa prav zaradi te samoumevnosti materinstvo nikakor ne cenimo ter mu ne izkazujemo zasluženega spoštovanja. Redkokatera bodoča mama je pripravljena na svojo bližajočo se vlogo in prav zaradi tega dejstva je poporodna depresija dandanes tako pogosta. Kot družba ženskam in bodočim mamam ne nudimo materinskega izročila v obliki naukov, priprav in podpore na materinstvo. Materinstvo je vloga, ki jo ostali najraje kar prepustijo materi sami, zatiskajoč si oči pred tem, kako močno v resnici vsaka nova mama potrebuje krog podpore.

 

Materinstvo pa v resnici ni nekaj samoumevnega, temveč je izraz velike ljubezni in notranje moči ženske, ki se je odločila ustvariti življenje in mu nuditi najboljše, kar premore. Materinstvo je skrivnostno, globoko, nedoumljivo in doživljenjsko, zato si zasluži posebno mesto v naši zavesti ter ustrezno izročilo.

Prav zaradi te potrebe po ustrezni pripravi na porod in materinstvo ter potrebi po krogu podpore, ki varuje, neguje in podpira mater v času nosečnosti ter zgodnjega materinstva, prirejamo za bodoče matere poseben obred, ki se imenuje Blessingway (kar lahko prevedemo kot “pot blagoslovov”).

Blessingway je obred podpore in priprave na porod in materinstvo. Je ženski krog, ki ga vodi ženska energija. Je del tradicije Rdečega šotora, manifestacija Rdečega šotora, ki se oblikuje v posebnem trenutku življenja ženske – na poti v materinstvo.

Da bi izkazale svojo podporo ter ponudile svojo pomoč – tako fizično, kot duhovno, se zberemo bodoči materi bližnje ženske ter ji pripravimo obred, ki jo bo popeljal v njeno notranjost, prav tako pa v polje kolektivne ženske energije, v Rdeči šotor.

Izbrala nas je, ker smo ji blizu, ker se ob nas počuti naravno in sproščeno in ker ve, da jo podpiramo v njenih odločitvah in pogledih na porod in materinstvo. V krogu naše podpore se bo lahko poglobila vase, zaslutila globine izkušnje, ki jo čaka ter črpala iz skupne ženske moči in modrosti, da ji bo izkušnja lahko prinesla izpolnitev, uvid, ganjenost.

Največja moč in vpliv Blessingway-a se skriva v tem, da je za mamo v večjem delu presenečenje. Mama ve le, da se bo zgodil, ne ve pa, kaj se bo med obredom dogajalo. Prav ta skrivnostnost je izrednega pomena – bodočo mati uči prepuščanja in zaupanja v neznano, saj bo prav ti dve vrlini potrebovala med porodom, ki je nedoumljiv proces, ki ga ne moremo nadzorovati in se odvije po svojem skrivnostnem načrtu.

Blessingway pa ne služi le kot doživljanje narave poroda, temveč je njegov namen tudi podpreti bodočo mati ter združiti moč vseh udeleženk, da spletemo večjo in močnejšo mrežo moči, podpore in navdiha, ki varuje, podpira in navdihuje mamo v čakanju na porod ter v krhkem času privajanja na materinstvo.

Izkušnje Mam, ki sem jim pripravila Blessingway:

“Življenje na periferiji je prijetno vse do takrat, ko spadaš v sivo povprečje. Ko pa je tvoj pogled drugačen, pa te kaj hitro označijo za čudnega, drugačnega, ali še kaj več od tega. In ta občutek sem zaznala, ko sem spregovorila o načinu naravnega poroda, o porodu v intimnem domačem okolju, kot gaje opisovala moja babica. Brez prave podpore se lahko kaj hitro želje, sanje razblinijo.

Na našem koncu je bilo ljudem čudno in tuje že to, ko sem omenila pomen in vlogo doule, še več, v naši porodnišnici jim je celo vstop prepovedan. Začudena sem bila, kako razmišlja večina žensk in enači porod z medicinskim dogodkom. A na mojo veliko srečo, ne vem po kakšnem naklučju, sem v tem času slišala za čudovito žensko s božansko energijo, Ano in njene Blessingwaye ali obrede. Zučutila sem, da jo jaz in moj še nerojen otroček morava začutiti in se povezati z namenom ozaveščenja procesa želja glede poroda in se na to bodočo izkušnjo čimbolje pripraviti.

Težko pričakovan 9. maj smo nestrpno pričakovale vse povabljene, še posebej zato, ker se bomo udeležile nečesa drugačnega, novega, nepoznanega, zavitega v tančico. Hvaležna sem vsem, še posebej tistim, ki so si kljub drugačnim prepričanjem, vzele čas in prispevale svojo energijo k moji podpori na moji novi poti. Res je, da sem določene energije pogrešala, a vse se je zgodilo z namenom.

Najti prave besede za opis obreda, če nisi pesnik, je težko. Ene stvari moraš enostavno doživeti in jih začutiti. In jaz še danes čutim vso tisto energijo žensk, mavrične barve, vonj kadila, moč vsakega od petih oltarjev, dotike mojih žensk, moč izrečenih misli… Majhna darilca zavita v največje darilo.

Preko obreda sem se povezala s svojo novo vlogo ter dobila samozavest, ki sem jo še kako potrebovala po tem obredu, ko me je naša uradna medcina napotila na predčasni porod, kateremu sem se uprla. Ker je bila izbira tudi moja. In Borisova. In ker sva si upala.

Veselim se in upam na ponovno srečanje Obreda po porodu – “closing bones” oziroma “zapiranje kosti” z novimi energijami.”

Taja

“Za blessingway sem se odločila, ker sem želela pred porodom zbrati prijateljice kot nekakšen »baby shower«, ko pa sem videla opis blessingwaya, sem videla, da je to veliko več in da je to v prvi vrsti namenjeno podpori bodoči materi ob njenem prehodu v materinstvo ob prisotnosti njej bližnjega, podpirajočega kroga žensk, hkrati pa je koristno za vse ženske, ki se ga udeležijo. Sam obred je bil zame prečudovita izkušnja, videla sem da imam podporo prijateljic in da me spodbujajo in mi stojijo ob strani, kar mi je pred porodom zelo koristilo, ves čas sem imela občutek da me podpirajo v mislih. Njihove besede so res božale mojo dušo, tudi solze so prišle na plano, ko smo bile ženske tako združene z vsemi svojimi ranami in se obenem veselile mojega novega poslanstva. Vsaka ženska je nekaj pripravila in prinesla in to mi bo ostalo v lepem spominu. Všeč mi je bilo tudi to, da so mi prijateljice s kano porisale trebušček, kar je bilo všeč tudi otročičku, ki je pri tem plesal v trebuščku. Mislim, da bi se morale ženske več posluževati takšnih obredov, ker se tako lahko povežemo med seboj na neki globlji ravni in doživimo novo izkušnjo, ki nas napolni s podporo. Moj krog me je podprl in njihovo zaupanje vame in podpora, ki so mi jo izkazale, so mi dale dodaten zagon in moč – zaupanje, da zmorem porod in novo poslanstvo materinstva 🙂 . Res toplo in iz srca priporočam takšno izkušnjo.”

Špela, 31 let

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.