Kdo je doula?

V današnjem času je porod – prihod otroka na svet – v večini primerov visoko medikaliziran ter zato prikrajšan za izkušnjo prvinske, globoke energije poroda, ki je polna ljubezni in transformativne moči.

V kratkem dokumentarnem filmu Doula: The Essential Ingredient (Doula: Osnovna sestavina), ki ga je ustvarila organizacija Dona International, si lahko ogledaš zgodovinsko ozadje poklica doule, njeno vlogo, način njenega dela in pričevanja o vplivu douline prisotnosti med nosečnostjo in porodom:

Doula je obporodna spremljevalka, ki se zaveda resnične narave poroda ter s svojim praktičnim znanjem, čustveno podporo ter duhovno prisotnostjo pomaga staršem ustvariti izpolnjujočo, osrečujočo in informirano porodno izkušnjo.

Doula

Doulino delo je fizična, čustvena in duhovna podpora pred porodom, med porodom ter po porodu. Njena naloga je nuditi brezpogojno pomoč, podporo ter prisotnost med nosečnostjo, porajanjem ter v obdobju otrokovih prvih tednov med nami. Doula brezpogojno sledi željam, potrebam, načrtu in odločitvam matere in očeta. V njeno delo ne spada medicinsko svetovanje ali delovanje. Njena podpora je informacijska, fizična, čustvena in duhovna. Staršem je na voljo ves čas od prvega do zadnjega srečanja. Med srečanji je vedno na voljo tudi po elektronski pošti in mailu, kar zagotavlja intimnost, zaupanje in tkanje pristne vezi med doulo in staršema. Doulino vodilo je, da starša njeno prisotnost, znanje in podporo čim bolje izkoristita. V celoti je posvečena svoji nalogi, ki je podpora pri ustvarjanju informirane, izpolnjujoče in osrečujoče izkušnje nosečnosti, poroda in zgodnjega materinstva.

Kako pomaga doula?

Tu je nekaj področij, pri katerih lahko doulina prisotnost močno izboljša izkušnjo staršev:

  • Kaj je porodna izkušnja? Kako si jo predstavljata? Kaj o njej vesta? Kaj lahko naredita za čim bolj pozitivno izkušnjo?
  • Oče v nosečnosti, med porodom in po njem. Kako oče doživlja porod in bližajoče se starševstvo? Kako doživlja porodno bolečino? Kako je lahko z materjo čim bolj povezan ter ji nudi čim boljšo podporo? Kako je lahko tudi zanj porodna izkušnja izpolnjujoča?
  • Otrok se rodi na Zemljo, tukaj in zdaj pa se rodi tudi v sistem. Kako vzpostaviti zdrav odnos s porodnim sistemom v Sloveniji?Kakšne so pravice staršev v obporodnem obdobju? Kako ustvariti čim bolj izpolnjujočo izkušnjo v tem prostoru?
  • Porodni načrt. Kakšen porod si želite? Kako lahko v danih situacijah to uresničimo? Kakšno izkušnjo si želite? Katere osebe naj bodo prisotne ob porodu? Katere raje ne? Kakšne naj bodo okoliščine med porodom? Ali želim med porodom jesti in piti? Želim poslušati glasbo, imeti prižgane svečke, kadilo? Za katere postopke želim, da so izvedeni? Za katere ne? Katere rutine so za nas sprejemljive in katere ne? Želimo prerezati popkovino ali ne? Kaj naj se zgodi s posteljico? Kakšna naj bo naša prva magična ura skupaj? . . .
  • Fiziologija poroda. Kaj se med porodom dogaja? Kakšni so porodni hormoni in kako delujejo? Kakšen je naraven potek poroda? Kako lahko zagotovimo čimbolj naraven potek porajanja? Na kaj je potrebno biti med porodom posebno pozoren? Kakšne so fizične potrebe porojevajoče matere in otroka?
  • Čustva in duhovnost poroda. Kako čustva vplivajo na potek poroda in na prvo srečanje ter povezovanje z otrokom? Kako lahko čustva porodnemu poteku pomagajo in kako ga zavirajo? Ali naju je poroda strah? Zakaj? Imava dvome/vprašanja? Kakšen je duhovni pomen poroda? Kaj pomeni rojstvo za otroka? Kaj pomeni biti starš? Kako lahko z otrokom vzpostaviva čim tesnejši, pristnejši in duhoven odnos?

Kako poteka doulino delo?

Doula se s staršema nekajkrat sreča pred porodom, da se pogovarijo o zgoraj naštetih temah in se tako pripravljajo na porod.
Dva tedna pred rokom poroda in dva tedna po predvidenem roku je doula “on call”. To pomeni da je v tem času (en mesec) ves čas dosegljiva ter pripravljena, da v čim krajšem času pride na kraj poroda ter spremljam starše.
Po porodu nekajkrat obišče starše, da se pogovorijo o porodni izkušnji ter se posvetijo čim boljšemu povezovanju z otrokom – dojenje in fizična skrb, prav tako pa čustveno in duhovno povezovanje ter uvod v starševstvo.
V prvih šestih tednih (ali dlje) doula starše obiskuje, kolikor potrebujejo, da pomaga pri hišnih opravilih, kuhanju, odpelje dojenčka na sprehod, da se mamica lahko stušira in naspi ali da z očetom preživita nekaj časa sama drug z drugim.

Doula si želi, da bi starša čim bolje razumela njeno vlogo. To pomeni, da se zavedata, da je narava njene podpore brezpogojna, ljubeča, sprejemajoča, pasivna in nemedicinska. Želi, da izkoristila njeno pomoč, podporo ter prisotnost ter si z njenim znanjem kot doula pomagata k čim boljši porodni izkušnji in začetku starševstva. Zato si želi, da med starši in njo ne bi bilo nobene zadrege, zadržkov ali sramu, zato zavzeto zagovarja izreči kakršnokoli vprašanje, dvom, čustvo, željo ali potrebe. Želi, da starša vesta, da je tukaj za njiju ter v popolnosti izkoristita vse, kar jima lahko kot doula in človek ponudi.

Doula staršem želi možnost za uvid v lepoto stvarstva, čudežnost novega življenja, ki prihaja k njima ter da bi bi bila njuna porodna izkušnja čim globlja, izpolnjujoča ter osrečujoča.

Ana Drevenšek, doula v Rdečem šotoru

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.