Izobraževanja

Osnovno izobraževanje

nurturing birth doulaOsnovno izobraževanje doulo “Birth and postnatal doula course” sem opravila leta 2011 v angleškem združenju doul Nurturing Birth, v Nottinghamu. Kot pove že naslov, sem pridobila znanja za obporodno doulo, kot tudi za poporodno doulo. Delo obporodne in poporodne doule se razlikuje, saj je obporodna doula namenjena podpori pri pripravi na porod in spremljanje na porodu, poporodna doula pa deluje tudi kot čustvena in informacijska podpora v poporodnem obdobju, ki vključuje svetovanje in pomoč pri dojenju in drugih področjih skrbi za dojenčka kot tudi pomoč pri gospodinjstvu.

Izobraževanje v Angliji mi je dalo trdne temelje za delo doule. Dobila sem praktično, znanstveno preverjeno in prizemljeno znanje o fiziološkem porodu, poteku fiziološkega poroda, dejavnikih, ki nanj vplivajo. Natančno smo tudi opredelili vlogo in način dela doule, skozi obravnavo etičnega kodeksa doul. Nazadnje smo se ukvarjali tudi s poporodnim obdobjem ter celovito zaobjeli poslanstvo doule. S priročnikom, ki smo ga udeleženke prejele na izobraževanju, si še danes pogosto pomagam pri svojem delu.

Ina May Gaskin, svetovno priznana babica, avtorica knjige Modrost rojevanja, “mama sodobnega babištva” – predavanje v Zagrebu 2012

ina may gaskinLeta 2012 sem se udeležila dvodnevnega predavanja Ine May Gaskin v Zagrebu. Ina May Gaskin je takorekoč živa legenda sodobnega babištva in biti v njeni prisotnosti je že dovolj, da se prebudi v tebi védenje o resnični naravi poroda ter navdih, kako ji služiti.

Ina May Gaskin skozi svoje bogate izkušnje in bogato znanje iz babiške prakse ilustrira, kakšna je resnična narava poroda in na kakšen način porod sploh deluje. Ina May ima močan vpliv na sodobno porodno gibanje. Njen pristop je nežen, ženstven, hkrati pa poln praktičnih, znanstvenih, prizemljenih in verodostojnih informacij, ki pričakujočo žensko pomirijo ter ji nudijo konkretno znanje za učinkovito pripravo na porod.

modrost rojevanjaIna May je zares posebna. Ni le babica, njeno poslanstvo je širše, saj spreminja sodobno paradigmo babištva in porodnega okolja na splošno. Njej dolgujemo veliko svojega znanja, zavedanja in navdiha.

Predavanje Anne Verwaal, priznane doule in zagovornice zavestnega spočetja, 2012

Leta 2012 sem se udeležila  predavanja izjemne predavateljice Anne Verwaal na babiški fakulteti v Ljubljani. Predavanje se je imenovalo “Mother Nature’s Psysiological Blueprint for Birthing” – Fiziološki blueprint Matere Narave za rojevanje.  Anna je medicinska sestra, svetovalka za zavestno spočetje in rojstvo, predavateljica za porodne in poporodne doule, predavateljica za dojenje s certifikatom UCLA ter porodna fotografinja. Predava o celičnem spominu porodne izkušnje, o fiziološkem in hormonskem načrtu za porod, vzpostavljanju vezi ter o globokih psiholoških, čustvenih in duhovnih pogledih na rojstvo. Uporablja kombinacijo kliničnega znanja, najnovejših raziskav ter pred in obporodne psihologije, svoje lastne fotografije porodov in izkušenj. Ima 25 let izkušenj v različnih državah kot sestra in doula ob boku perinatologov, porodničarjev in babic z obiskovanjem bolnišnic, centrov za rojevanje ter rojstev doma. Anna je resnično sijoča in navdihujoča ženska. Je doula, ki s tako izpopolnjenim darom govora v srcih svojih poslušalcev prebuja védenje o pozabljeni modrosti zavestnega spočetja, vpliva življenja v maternici in poroda na vseživljenjske izkušnje, izoblikovanje značaja in sposobnost razvijanja potencialov. Zame je odprla obzorja proti razmišljanju o globokem pomenu lotus poroda ter neizmernega zavedanja otrok v maternici. Otroci se rodijo zares zavestni in čas je, da jih tako tudi vidimo. Anna, ki se osredotoča predvsem na področja vpliva življenja v maternici na vse življenje, svoje učenje odlično strne v svojem TedX govoru From Womb to World, journey that shapes our life (Iz maternice v svet, potovanje, ki oblikuje naše življenje):

 

Mednarodna porodna konferenca Starodavna modrost in sodobna znanost poroda v Laškem 2013

mednarodna porodna konferencaLetos sem se udeležila mednarodne porodne konference v Laškem, katere gostje so bile tri samostojne babice iz ZDA: Eneyda Spradlin Ramos, Carol Gautschi in Jan Tritten, ki kot samostojna babica ne deluje več, saj je ustanovila Midwifery Today, združnje, revijo in konferenco za sodobne samostojne babice.

Na konferenci so se babice osredotočale predvsem na to, kaj lahko vsak posameznik naredi, bodisi doula, babica, študent/ka babištva, zdravnik, mamica ali pa samo ljubitelj lepote poroda, da bi slovensko porodno okolje postalo bolj naklonjeno načelom fiziološkega, nemotenega, ženskoosrediščenega pristopa do poroda. Skozi pogovore in delo v skupinah smo na pobudo treh odličnih predavateljic oblikovale načine, kako lahko vnesemo v naše porodno okolje tiste male, a pomembne spremembe, ki bodo slovenski porodni sistem odišavile, polepšale in naredile mami in otroku bolj prijaznga. Babice so imele odlična predavanja na odlično paradigmo – starodavno modrost, kombinirano s sodobno znanostjo poroda. Predavale so o klasičnem babištvu, ki je staro toliko, kot je staro človeštvo; o tem, katera so njegova načela delovanja in kako jih lahko vnašamo v sodobne porodne prakse. Nato smo se obrnili proti sodobni znanosti poroda, pa ne k visoki medicinski tehnologiji, temveč znanstvenim raziskavam, ki podpirajo vse, že tisočletja stare modrosti klasičnih babic – na primer o pomenu dojenja v prvi uri po porodu, prerezu popkovine šele, ko preneha utripati, kako pomemben je stik koža na kožo mame in dojenčka takoj po porodu …

Mednarodna porodna konferenca Starodavna modrost in sodobna znanost poroda v Laškem Mariboru 2014

Tine Greve je babica z dolgoletno prakso, strokovnjakinja za dojenje, trenutno pa se posveča pomoči mamam s travmatično porodno izkušnjo.

Tine Greve je babica z dolgoletno prakso, strokovnjakinja za dojenje, trenutno pa se posveča pomoči mamam s travmatično porodno izkušnjo.

Oktobra 2014 sem se udeležila intenzivne 4-dnevne konference Starodavna modrost in sodobna znanost poroda. 3 dni je predavala norveška babica danskega porekla Tine Greve, ki ima resnično polno znanja. Predavala je o temah, kot so: fiziologija poroda, avtentično babištvo v porodnišničnem okolju, z dokazi podprta medicina, porod v vodi, ramenska distocija, napačna vstava, podaljšana nosečnost in dolg porod, preprečevanje in obvladovanje raztrganin, je pomembno, kako smo rojeni?, porod ni zaključen, dokler ni vzpostavljeno uspešno dojenje, uspešno dojenje. Tine je predavala izredno strokovno. Njena predavanja so bila vir verodostojnih in vrhunskih informacij, ki dušni strasti in občutku poslanstva, ki ju občuti večina obporodnih delavcev, dajejo pomen in uporabnost porodnicam. Skozi nabiranje znanja smo se udeleženke urile v žensko-osrediščeni oskrbi, spoštljivim načelom obporodne skrbi in predvsem samozavesti, krepljenju babiške/doula identitete (odvisno od udeleženk) in nežnemu vpeljevanju nežnih obporodnih metod v včasih nenaklonjeno porodno okolje.

Willma Andreja Kolenc

Willma Andreja Kolenc

4. dan je z več praktičnimi prijemi predavala Willma Andreja Kolenc. Govorila je o različnih tehnikah lajšanja poroda, na primer: zvok, dotik, gibanje, rebozo, masaža, akupresurne točke, homeopatija, položaji. Willmina strast do naravnega poroda je nalezljiva in navdihujoča. Ne uči le tehnik, temveč razlaga predvsem psihološko ozadje medikaliziranega/nemedikaliziranega poroda, zaradi česar tehnike razumemo v širši luči: dopustiti naravnemu porodu, da se odvije spontano, s pomočjo neinvazivnih tehnik, kot so masaža in dotik, pomeni dopustiti ženski psihi, da izkusi svojo moč in čudežni vezi med materjo in otrokom, da se zgodi.

Več o konferenci lahko preberete tukaj: Starodavna modrost in sodobna znanost poroda 

Nežna, srčna, sočutna, Doula, Modra Ženska - Penny Simkin. Tako hvaležna, da sem jo spoznala, začutila.

Nežna, srčna, sočutna, Doula, Modra Ženska – Penny Simkin. Tako hvaležna, da sem jo spoznala, začutila.

Seminar “From Trauma to Triumph” (Od travme k zmagoslavju) s Penny Simkin, Szeged, Madžarska, 2014

Udeležila sem se seminarja s slovito doulo in raziskovalko poroda Penny Simkin, med drugim avtorico knjige Birth Partner in knjige When Survivors Give Birth (Ko rojevajo žrtve spolne zlorabe). Seminar se imenuje From Trauma to Triumph (Od travme k zmagoslavju). Učili smo se negovati varen prostor za pogumne mame, ki so v otroštvu doživele spolno zlorabo – da bi lahko opolnomočeno rojevale. Penny je neverjetna zenska, izjemno topla, neverjetno mehka in zasidrana v srcu; zelo me je ganila njena misel, da je kultura naravnega poroda pogosto zelo obsojajoča do žensk: kot večvredno in “bolj razvito” povzdiguje osredotočanje na svoje telo, osredotočenost navznoter. Če si ženska pri soočanju s popadki pomaga z osredotočanjem na nekaj zunanjega, na primer na merjenje trajanja popadkov, ni tako osebnostno “razvita”. Za žrtve spolnih zlorab je to lahko žalitev, kajti osredotočanje na svoje telo pogosto pomeni boleč stik s svojo travmo. Toplo mi je bilo pri srcu, ko je Penny povedala to misel, saj sem pred kratkim prav o tem pisala na blogu (https://rdecisotor.com/2014/11/11/materinstvo-nevidno-zdravilo-ki-mora-postati-vidno/): pot Modre Ženske je za razliko od poti Heroja in Znanstvene poti neobsojajoča. Ne postavlja pravil, ne deli na dobro in slabo, pravilno in napacno. Zasidrana je v srcu, sočutju in odpuščanju. Neguje človekovo celovitost in tisto, kar pomaga njegovi celovitosti, človekovega blagostanja ne podreja pravilom uma. Penny je cudovita manifestacija Modre Ženske. Žrtve spolnih zlorab so krhki angeli, ki se v večjih merah potrebujejo to, kar potrebujejo vse zenske: spoštovanje, sprejemanje, upoštevanje, podpora. Včasih le-tega v porodnem sistemu niso deležne niti nezlorabljene ženske, kaj šele žrtve spolnega nasilja, katerih porodi so v medicinskem jeziku pogosto “kompicirani”, “predolgi”, itd. To so popolnoma napačna in žaljiva poimenovanja, ki jih moramo spremeniti – to niso “predolgi, napačni” porodi, to so porodi globinskega soočenja s sabo, zdravljenja, ki potrebujejo se posebno negovanje. Negovanje tega procesa in ustvarjanje pogojev, ki jih takšne porodnice potrebujejo so izjemnega pomena in področje, ki se mu še posebej posvečam. Na seminarju smo se udeleženke usposabljale za pomoč žrtvam spolne zlorabe med nosečnostjo in porodom. 

Porodna konferenca Starodavna modrost in sodobna znanost poroda 2015 v Mariboru

Potrdilo babice Lise Goldstein, ki potrjuje, da sem bila slušateljica njenega predavanja o homeopatiji med nosečnostjo, porodom in v poporodnem obdobju. Lisa je tudi avtorica priročnika z isto vsebino, ki ga imam kot referenco.

Potrdilo babice Lise Goldstein, ki potrjuje, da sem bila slušateljica njenega predavanja o homeopatiji med nosečnostjo, porodom in v poporodnem obdobju. Lisa je tudi avtorica priročnika z isto vsebino, ki ga imam kot referenco.

Oktobra 2015 sem se že tretjič udeležila porodne konference Starodavna modrost in sodobna znanost poroda. Tokrat sta nam predavali babica Tine Greve z Norveške in samostojna babica Lisa Goldstein iz ZDA. Konferenca in znanje, ki se na njej predaja, je z vsakim letom bolj babiško usmerjeno in udeleženke so vedno bolj babice. To me veseli, saj se znanje premika od doul k babicam, ki lahko s svojim delom resnično vplivajo na spremembo porodnih praks, kar doule lahko počnemo le posredno, z informiranjem staršev. Tine je predajala zelo strokovno in znanstveno podkrepljeno babiško znanje, ki se v Sloveniji še ne ceni dovolj; zaradi podcenjujočega odnosa do babištva in pravne podrejenosti babice zdravniku se babištva v splošnem še ne dojema kot samostojen poklic in samostojno raziskovalno polje, znotraj katerega je potrebno znanje ves čas nadgrajevati, usklajevati z najnovejšimi znanstvenimi odkritji in spreminjati prakse. Veseli me, da je konferenca ena od katalizatorjev izgradnje babiške identitete in samozavesti v Sloveniji. Kot doula srkam znanje z namenom vse natančnejše in prodornejše zmožnosti informiranja staršev, zaradi želje po širšem in globljem razumevanju stanja v porodnem sistemu, stanja na znanstvenem področju in odnosa med njima in s tem boljšo zmožnostjo staršem predati verodostojno in realno sliko porodnih trendov, možnosti, itd. Babica Lisa Goldstein je ena od tistih babic z velikim B, z močno karizmo in avro, ki jo imajo le samostojne babice – močno žarečo in prodorno. Zaradi narave svojega dela samostojne babice razvijejo izostreno intuicijo, odločnost, prodornost, zaradi česar je njihova karizma zares privlačna in navdihujoča. Njihovo znanje je hkrati izjemno znanstveno podkovano, a hkrati zelo holistično, človeško in psihološko in duhovno informirano. Porodu vračajo dostojanstvo, naravnost, realno umeščenost v življenjski cikel in v človeško psiho. Ker je Babica tudi eden od univerzalnih arhetipov ženskosti, je avtonomni babiški poklic izjemno pomemben za psihološki in duhovni razvoj in uresničitev sodobne ženske, ki išče svoje korenine

 

doula“Doulina vloga je “biti”, ne “delovati”. Doule so učenke, raziskovalke, vodnice, prijateljice, delilke in še in še. Brez odprtosti do samorazvoja in človeške rasti je nemogoče biti dostopen drugim. Znotraj doulinega izoblikovanja mora biti globoka osredotočenost na samo-zavedanje … veliko časa v refleksiji. ” Doula UK

Moje potovanje kot doula, ki ga je lepo ubesedilo združenje Doula UK (doule iz Velike Britanije), se nadaljuje … Dogaja se navzven – s prebiranjem literature, člankov, obiskovanjem izobraževanj in konferenc in predvsem navznoter – s stalnim delom na sebi, refleksijo, spoznavanje čudeža poroda, povezovanja s porodno energijo in rastjo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.