3 sobotna srečanja: Tarot

Kdaj: 3 sobote: 14. marec 2020 (22 velikih arkan), 28. marec 2020 (mala arkana – palice in diski), in 11. april 2020 (mala arkana – meči in kelihi) od 10.00 do 17.00 

Kje: Micelij, Štihova 5, Župančičeva jama, Ljubljana

Prijava: ana@rdecisotor.com ali 070760868 (dobrodošla tudi vprašanja)

Prispevek: 50 €, 40 € za brezposelne in študente_ke/na delavnico; 140 € za vse 3 delavnice, 110 € za brezposelne in študente_ke

Za udeleženke_ce delavnic je na voljo individualno branje Tarota po znižani ceni (veliki met 25€, mali met 15€).

Plačilo: nakazilo na račun društva: 

Društvo Rdeči šotor
Novi trg 1
1000 Ljubljana
TRR: IBAN SI56 6100 0000 7789 641 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
namen plačila: delavnica Tarot
koda namena: OTHR

Kaj bomo počele_i na srečanjih?

fotografija: Dejan Bulut; branje Tarota v šotoru v Mestnem parku na festivalu Lent v Mariboru

Prisrčno vabljene_i na 3 sobotna srečanja, na katerih se bomo posvetili Tarotu. Kot nekatere_i že veste, branja Tarota v okviru Društva Rdeči šotor izvajam že (mislim da) 6 let. Tarot doživljam kot meditacijsko orodje in nikakor ne kot vedeževanje.

Zakaj ne kot vedeževanje?

Vedeževanje doživljam kot nekonstruktivno, v določenih oblikah pa tudi kot toksično. Nekonstruktivno, ker našo zavest pripne na določene napovedi, namesto na prisotnost v tem trenutku in zavestno doživljanje tega trenutka. Nismo več v stiku s sabo, ne trudimo se več opravljati tenkočutne naloge notranjega razločevanja, presojanja, čutenja, ozaveščanja, temveč vse to izklopimo ter vse svoje bitje predamo napovedi. Napoved postane samo-izpolnjujoča se prerokba, ki se lahko izpolnjuje zato, ker je kot plašnice na naših očeh, nas omeji in vodi zgolj v svojo smer. Omeji naše razmišljanje in našo zaznavo. Zdaj zmoremo zaznavati samo tisto, kar ustreza napovedi in stvarnost in dogodke interpretiramo v luči napovedi. Tako ne rastemo, ne ozaveščamo svojih nezavednih vsebin in ne postajamo vse bolj notranje in zunanje kritični ter tenkočutni.
Toksično pa je vedeževanje zaradi vsega tega ter tudi zaradi dinamike predaje svoje moči drugemu – vedeževalcu. To lahko vodi v odvisnost od vedeževalčeve presoje/informacij, kjer je veliko prostora za zlorabljajoče odnose ter izgubo rdeče niti svojega življenja.

Če ni vedeževanje – kaj pa je Tarot?

slika: Janina Angel Bath

Tarot je sestavljen iz 2 setov kart, ki se imenujeta velika in mala arkana (arcanus, lat. skrit, zaseben, skrivnosten, ezoteričen, zaupen, skriven). 22 velikih arkan, označenih z rimskimi števili od 0 do 21 je poimenovanih po različnih arhetipskih podobah (npr. Sonce, Luna, Zvezda, Visoka Svečenica, Čarovnica, Smrt, Kočija, Poslednja sodba, itd), male arkane pa so razdeljene na 4 elemente (meči, kelihi, diski in palice), vsak element pa vsebuje 10 številčnih kart (as – 10) ter 4 osebne karte (paž, konjenik, kraljica, kralj; v matriarhalnem Tarotu, ki ga uporabljam, hči, sin, svečenica, šamanka). Celoten Tarot torej lahko vidimo kot nekakšno mitološko zbirko. V analitični psihologiji mitološke vsebine predstavljajo podobe za vsebine kolektivnega nezavednega. V nezavednih vsebinah, ki jih sproducira nezavedno posameznice_ka (sanje, imaginacije, umetniška dela…), so pogosto prisotni motivi, podobni motivom iz mitološkega materiala; če odkrijemo te povezave (za to je potrebno določeno poznavanje različnih mitoloških materialov in/ali posvetovanje s slovarji simbolov – enciklopedijami, ki vsebujejo mitološke motive iz različnih kultur; ta postopek v analitični psihologiji imenujemo amplifikacija), lahko osebno situacijo posameznice_ka vidimo v širši luči, dobimo dodaten vpogled v telos (cilj, namen) trenutno konstelirane problematike, torej njen razvojni potencial in sad, ki ga želi proizvesti.
Podobe Tarota zato sama uporabljam kot izhodišče za kontemplacijo, mitološke paralele za individualne situacije, izhodišče za asociacije človeka, ki prejema branje… Izogibam se enoznačnim interpretacijam (ta karta pomeni to in to) ter se nagibam k pristopu zavestne negotovosti, hkratno držanje v zavesti več asociacij, interpretacij, navdihov, tehtanje in čutenje in izogibanje črno-beli dokončni odločitvi, kaj določena stvar pomeni. Vsakršne interpretacije so zgolj orodje, ki začasno ponudijo okvir za ureditev naših čutenj in razumevanja, strukturirajo naše doživljanje, da lahko konstruktivno in koherentno nadaljujemo svojo pot. Če postanejo interpretacije malik, izgubimo stik z življenjem ter njegovo pluralnostjo, spremenljivostjo, nenehnim razširjanjem, poglabljanjem, razodevanjem novih in novih razsežnosti in perspektiv… Podobe in misli, narative, interpretacije, ki se porodijo iz bdenja ob njih, so torej le oporne točke ob poti naprej, ne pa zakoličene resnice… 

Vsebina delavnic

Na treh sobotnih srečanjih se bomo srečale_i z vsemi kartami Tarota. Na prvem srečanju se bomo posvetile_i kartam velike arkane, na drugem srečanju palicam in diskom male arkane ter na zadnjem srečanju mečem in kelihom male arkane. Ob vsaki karti bomo predstavile_i njen pomen, simboliko podob, povezave iz mitologije, izkušnjami iz naših življenj… To slednje je najvažnejše, saj simbolika nima nikakršnega smisla, če ne najdem paralel z resničnim, vsakdanjim življenjem. Cilj delavnic je, da se v polnosti seznanite s sistemom Tarota, s pomenom vsake karte, z medsebojno prepletenostjo kart (pomen številčnega soslednja, pomen zaporedja velikih arkan (npr. Zakaj je karta Zmernost na vrsti po karti Smrti?, itd.)) ter možnostmi uporabe Tarota v svojem življenju – spoznale_i bomo nekaj metov ter tudi skupaj iskali nove načine, kako lahko karte Tarota uporabimo kot orodje za kontemplacijo, ozaveščanje, rast. 

Nekaj logističnih informacij in napotkov

Na delavnicah bomo uporabljale_i večinoma karte iz seta Motherpeace, ki ga tudi sama že vsa leta uporabljam za individualna branja Tarota. Set Motherpeace je nastal izpod prstov Vicki Nobel in Karen Vogel v času vrhunca feministične duhovnosti (70., 80. leta), ko so ženske odkrivale neolitsko mitologijo Boginje in je kolektivno nezavedno naplavljajo mnogo ženskih podob moči1. 2 leti sta meditirali ob vsaki karti klasičnega Tarota ter ustvarili podobe, ki sta jih imenovali matriarhalne; njun namen je bil vključiti več ženskih likov, več različnih in starejših kultur. Sestava Tarota je enaka klasičnemu in tudi pomeni so enaki, z določenimi dodatnimi feminističnimi refleksijami. Vključevale_i pa bomo tudi klasičen Tarot (marsejski, Rider-Waite, itd) ter tudi vaše Tarote, če jih boste prinesli.

Kaj potrebujete?

Če želite, lahko prinesete svoj Tarot (ga po potrebi pred delavnico kupite). Potrebujete še potrebščine za zapiske, pijačo, morebitne dodatne blazine za udobnejše sedenje na tleh (blazine so, a morda želite/potrebujete dodatne).

Če imate še kakršnokoli vprašanje, mi brez odlašanja pišite! Na ana@rdecisotor.com

Se vidimo v krogu!

1 To je čas, ko so cis-ženske tkale novo fantazijsko mitologijo, ki je opolnomočila njihovo specifično izkušnjo. Zato je v tej duhovnosti prisotno veliko simbolike, povezane z biološkimi procesi menstruacije, nosečnosti, poroda, menopavze. Dandanes je mnogo te mitologije že odslužilo svoje in se premikamo naprej, v preseganje spolne binarnosti, biološke determiniranosti ter iskanje novih mitologij, ki nagovarjajo in opolnomočajo vse ljudi, predvsem do zdaj zelo zapostavljeno queer skupnost.