Čudovita izkušnja komplementarnosti

Intervju iz junijske številke revije Karma Plus. Avtorica vprašanj je Nikolina Brkić.

Kje Rdeči Šotor?

Rdeči Šotor je nujen prostor za žensko. Ni nujno neka organizirana skupina, kot naše Društvo Rdeči šotor, gre se bolj za združevanje žensk na poseben način, z namenom zavestno negovati in ohranjati védenje o ženski izkušnji, o ženski modrosti, praznovati ženskost. Ker se je takšno združevanje v sodobnem času izgubilo in izkoreninilo, je vzniknilo mnogo organizacij, gibanj in pobud, kot je Društvo Rdeči šotor, ki poskušajo obuditi žensko zavedanje sebe, svojih specifičnosti, svojega ritma in načina doživljanja življenja. Če imamo ženske rdečešotorski prostor, kot ga imenujem, se poznamo, smo opolnomočene in nimamo slabe vesti živeti tako, kot nam veleva naše žensko telo in ženska psiha. Tako smo tudi v polnosti opremljene za plodno delovanje v družbi, za plodne odnose z moškimi, za srečnejše materinjenje… Ko ženske izgubimo rdečešotorski prostor, postanemo kot osiroteli otroci, kot brezdomke, kot rastline brez korenin. Tavamo izgubljene, se izgubljamo v zmedenih in protislovnih navodilih, kako biti ženska in smo žrtve raznoraznih telesno/duhovno zatiralskih avtoritet.

Kakšen je njegov namen oz. kaj hoče naučiti žensko?

Rdeči Šotor je ustvarjen kot kraj, kjer ženske prejmemo negovanje, ki ga ženske nujno potrebujemo. Smo tisti del človeštva, ki poraja, iz katerega se stvari rojevajo. Potrebujemo veliko dušne hrane in veliko počitka, da naša telesa ne usahnejo od izčrpanosti in da se naša dušna pokrajina ne izsuši. Rdeči Šotor želi v vsaki ženski, ki vstopi vanj, obuditi zavedanje o mehanizmih ženskega telesa – o menstrualnem ciklu, nosečnosti, porodu in materinstvu, o menopavzi – o psiholoških procesih, ki spremljajo te prehode in o duhovnih lekcijah, ki so posejane znotraj njih. V ženskah želi vzbuditi zavedanje, kaj pomeni živeti s temi prehodi, kakšne so njihove dragocenosti in kakšen prostor v našem življenju si zaslužijo. V patriarhalni družbi nam namreč ni vedno omogočeno živeti ritem, ki nam ga narekujejo naši krvni misteriji. Rdeči Šotor si želi ženskam pomagati tudi do več zavesti na področju specifične ženske psihologije – večino psihologije so ustvarili moški in po moškem modelu; Jung je bil eden od izjem, ki je govoril o specifičnih ženskih psihičnih procesih. Kot je ciklično in ustvarjalno naše telo, je takšna tudi naša duša. Procesi, ki se vršijo v njej, so drugačni kot v moški duši. Ne boljši, ne slabši, le drugačni. In končno, Rdeči Šotor goji občutek ženske svetosti. Obuja zavedanje o Ženskem obrazu Božjega in časti Božje tudi v njegovih Ženskih lastnostih. Na kratko bi lahko rekli, da Rdeči Šotor obuja čutenje in zaznavanje Boginje.

Kdaj in kako si začutila svoje poslanstvo?

Mislim, da je poslanstvo nekaj, kar je znotraj nas od nekdaj in ga na nek način ves čas čutimo. Postajamo le bolj in bolj zavestni tega, kaj točno je, celo življenje se kristalizira njegova vizija. Toda če moram izbrati trenutek, je to v času mojega osemnajstega leta, ko sem se odločila postati doula – obporodna spremljevalka. Od tu se mi je odprl svet ženskih misterijev.

Zakaj po tvoje ženske več ne krvavijo skupaj?

Ker živimo ločene od Narave, od naravne svetlobe, od naravnih ciklov in gibanja naravnih energij. Ker živimo ločene od modrosti svojega ženskega telesa in psihe. Ker ne gojimo več rdečešotorskega prostora med nami, smo se oddaljile druga od druge in se ne čutimo več kot sestre druga drugi.

Kako se ženska lahko najučinkoviteje poglobi vase v obdobju menstrualne krvavitve oz. do kakšne mere bi se morala v tem času odmakniti od zunanjega sveta?

V času menstrualne krvavitve je idealno, če je ženska doma (v prihodnosti bomo to dosegle, tako kot smo porodniški dopust; le-tega pa bomo podaljšale – do 3 leta) in nima nobenih obveznosti in opravil. Najbolje je, če lahko počne to, kar resnično želi in ne to, kar »mora«. Če ji ustreza, naj počiva, je obilno in hranljivo hrano, se neguje – telesno in duševno; morda pa ji ustreza gibanje, telesno izražanje, morda ples. Važno je, da vsaj dva dni posveti sebi in dovoli nezavednemu, da privre na dan, skozi sanje, meditacijo, poglobljeno razmišljanje, itd. To je vizionarski čas, ki daje odgovore na življenjska vprašanja in usmerja žensko na njeno avtentično pot, če mu to dovolimo.

Meniš, da menstrualne bolečine izhajajo iz duhovnih zavrtosti in kaj priporočaš kako jih odpraviti?

Menstrualne bolečine so krik maternice, ki ne more živeti v svojem ritmu. Niso znamenje, da ženska počne karkoli narobe, temveč klic po več ljubezni do sebe, po nežnosti do sebe, uvidevnosti do sebe. Vzroki za bolečine so zelo različni in ne bi bilo dobro, da posplošujem, saj lahko brez potrebe koga zmedem. Odpravljanje menstrualnih bolečin je najučinkovitejše, če se ženska poglobi vase in odkriva svoj resnični glas in svoje potrebe, ob podpori svojega telesa z različnimi terapijami.

Lahko ženska ženski v tem obdobju pomaga in kako?

Seveda. V času menstrualne krvavitve dobro dene prisotnost zavestne ženske, ki se zaveda, kaj pomeni biti v menstrualnem času. Dobro je, če ženske postanemo uvidevne druga do druge in damo druga drugi prostor, da se izražamo tako, kot nam narekuje faza našega menstrualnega cikla. Tako bi se vse lažje sprejemale takšne kot smo v določeni fazi cikla in prispevale h kolektivnem zdravljenju žensk.

Kakšna je v resnici močna ženska?

Močna ženska je kočljiv izraz; moč ponavadi napačno razumemo. Moč ne pomeni nujno trdnost, čvrstost, vzdržljivost, pokončnost. Prava moč je imeti sočutje do sebe do take mere, da se lahko v vsakem trenutku sprejemam in se zavestno srečam z vsakim občutkom, čustvom, situacijo, procesom, v katerem se znajdem. In da delujem iz tega notranjega zavezništva s sabo in svojo avtentičnostjo. Tako tudi ustvarjam prostor za druge, da lahko stopijo v stik s svojo avtentičnostjo, začutijo sočutje do sebe in se zdravijo.

Meniš, da tudi zavest moških v sodobnem času raste, da vedno bolj razumejo energijo ženske?

Seveda, zavest moških raste in to me zelo radosti. Moški se opogumljajo, raziskujejo pokrajine v sebi, ki so bile tisočletja nedotaknjene zaradi represije patriarhata. To je pogosto strašljivo delo, ki ti včasih daje občutek samo-izničenja in zato so moški, ki se podajo na to pot zelo pogumni. Vedno več je moških, ki preživijo to potovanje J in pridobijo stik z globljim in bolj avtentičnim virom notranje moči ter se posledično bolje vživijo v drugačnost ženske, jo lažje spoštujejo in ji dajo prostor.

Ali sta po tvoje v sodobni družbi moški in ženska lahko popolnoma enakopravna?

Seveda. Toda opozorila bi na globlji pomen enakopravnosti. V sodobnem času ta beseda ne more imeti le pravno-političnega pomena. Nujno se moramo zavesti njenega psihološkega pomena, kajti le od naše psihološke osveščenosti je odvisno, ali se bo človeštvo razvilo in prebrodilo trenutno krizo z več samozavedanja ali pa bo potonilo v tragediji lastnega nezavedanja. Enakopravnost v globljem pomenu pomeni, da imata tako moški kot ženska duševni prostor, da se izražata v skladu s specifikami svojega telesa (fiziologije) in svoje psihe, da lahko živita v sebi lastnem ritmu, v skladu s svojim doživljanjem. Resnična enakopravnost pravzaprav pomeni resnično duševno osvobojenost človeštva, pravno-politični aspekti so le naravna posledica, ki naj bi sledila tej notranji evoluciji.

Ženske ozaveščaš in jim predstavljaš prostor v katerem se lahko povežejo same s seboj, se duhovno okrepijo. Kakšno pa je tvoje sporočilo moškim?

Moje sporočilo moškim je, da jih ženske spoštujemo, da spoštujemo njihove specifične bitke in procese, v katerih so se znašli zaradi zgodovinskih okoliščin in da se bomo potrudile te procese razumeti in s sočutjem ustvariti prostor zanje. Moške prosimo za razumevajoče postopanje, kajti ženske se po večtisočletnem spanju prebujamo v zavedanje sebe, še tipamo in iščemo, včasih še same ne znamo ubesediti, kaj se nam dogaja. Kot pravijo stari Indijci, ženska je Shakti – divji, energični, ustvarjalni, dinamični, nepredvidljiv aspekt Božjega, moški pa je Shiva, steber notranje zavesti, ki ne izgubi fokusa na bistveno. Prav tako se moškim zahvaljujemo, da so, da se iščejo, da se ustvarjajo in da nam podarjajo čudovito izkušnjo komplementarnosti!

Meniš, da sta moška in ženska energija ločeni ali pa so za njun ločen obstoj krivi drugi dejavniki? Bi rekli, da slaba ženska energija vpliva tudi na moškega?

Moška in ženska energija sta globoko prepleteni, sta komplementarni. Ne moreta obstajati druga brez druga. Sta v globoko ljubezenskem odnosu. Med moškim in žensko naj bi vladalo zaupanje, medsebojno zaznavanje v človečnosti, pa tudi tisti skrivnostni naboj, ki neguje komplementarnost. Moški in ženska sta bila kruto ločena od srečnega sobivanja zaradi represije zdaj moške zdaj ženske energija, zaradi izkrivljanja moške in ženske energije in širjenja neresnic o njuni resnični naravi.

Potlačena ali izkrivljena ženska energija seveda vpliva na moško energijo in obratno. Izkrivljena moška energija patriarhata je žensko energijo čisto izčrpala. To se dogaja tudi na individualnih ravneh. Vendar je potrebno opozoriti, da se zdravljenje v odnosih zgodi, ko se najprej spravimo z notranjim nasprotnim principom – ko ženske najdemo notranjega moškega/animusa kot zaveznika in ko moški odkrijejo svojo notranjo žensko/animo kot zaveznico. Vsak posameznik mora za to prevzeti odgovornost. V odnosu ni ženska odgovorna za žensko energijo za moškega in moški ni odgovoren za moško energijo za žensko. Vsak v sebi ju morata najti, ploden odnos sledi notranji transformaciji.

Kako lahko moški olajša proces skozi katerega gre ženska med menstrualnim ciklom?

Moški lahko veliko pripomore k opolnomočenju ženske tako, da sprejme žensko kot spreminjajočo se, kot fluidno in dinamično, vedno drugačno ter se uči v tem videti dragocenost, priložnost za poglobitev, kontemplacijo, za rast. Moški lahko veliko pripomore s spoštljivim odnosom, poskusom razumevanja in ustvarjanja prostora za žensko, da se lahko izrazi v svoji resnici in da se ji ni treba prilagajati, da bi bila manjši izziv zanj. Seveda velja tudi obratno.

Kaj je doula in kaj je njen namen?

Doula (izgovorjava dula) pomeni v grščini žensko, ki služi. Doula je obporodna spremljevalka. Par/družino/žensko spremlja v času nosečnosti, poroda in zgodnjega poporodnega obdobja. Je kot obliž na rane sodobnega porodnega sistema, ki iz prehoda v starševstvo prepogosto odvzame človeškost, svetost, dostojanstvo. Paru/ženski nudi občutek varnosti in zanesljivosti v sistemu, ki jima večinoma ne nudi verodostojnih informacij in večinoma ne podpira fiziološkega procesa nosečnosti in poroda in njunega resničnega dostojanstva. Nudi čustveno oporo, pomoč pri informiranju in opolnomočenem odločanju. Je podporni element, ki ga sodobne družine močno potrebujejo.

Kje si se izšolala za doulo in kako to šolanje poteka?

Za doulo sem se izobraževala v angleškem združenju Nurturing Birth. Osnovno izobraževanje za doulo je različno dolgo, ponavadi nekaj intenzivnih dni. Izobraževanje pa se seveda nadaljuje, z obiskovanjem različnih konferenc in seminarjev na temo poroda, nosečnosti, poporodnega obdobja, s prebiranjem literature, z izobraževanjem in usposabljanjem na podpornih področjih – psiholoških in terapevtskih; letos sem začela izobraževanje na področju pre- in perinatalne psihologije in terapije.

Ali spolnost in s tem porod ženski ponuja nekaj več, kot je priložnost za transformacijo? Kje v tej zgodbi stoji moški?

Spolnost je bolj domena ženske kot moškega, saj je ženska yoni (vagina) bolj kompleksno povezana z možgani, spolnost ženska dojema globlje prepleteno z duševnostjo in duhovnostjo. Žensko telo se v spolnosti izraža drugače kot moško – je bolj skrivnostno in manj neposredno – spolno ga prebudijo večinoma stvari, ne direktno povezane z vzburjenjem. Zato je ženska na področju spolnosti nekakšen kompas za oba. Moški s tem seveda veliko pridobi – globljo izkušnjo, razširjeno spoznavanje sebe in tudi drugih aspektov spolnosti, ne le telesnega.

Naloga vsake sodobne ženske je, da se trdno odloči poslušati svoje telo, svojo dušo, svoje potrebe in svoj ritem ter si notranje obljubi, da ne bo več dovolila, da se v spolnosti ali pa pri porajanju prekorači njene meje, da se jo na subtilne načine zlorabi. Ko ženska zares zapluje z valom svojega lastnega ritma v spolnosti in med porajanjem, se zgodi nekaj skrivnostnega in izjemno močnega, ženska postane Svečenica, portal k Boginji. Njena spolnost (spolnost v najširšem pomenu besede) postane obnova življenjsko nujne vezi z Božjim virom in le še obstransko reproduktivna funkcija.

© Ana Drevenšek in Nikolina Brkić

Uporaba besedila, delov besedila, povzetka besedila, koncepta besedila, izrazov in besednih zvez v besedilu brez navedbe avtorice in brez avtoričinega dovoljenja, je kršitev avtorskih pravic in je kaznovano. —-> Pravno obvestilo

Kako ti doživljaš teme iz intervjuja? Napiši v komentar!

Rdeči šotor je duhovna skupnost žensk, ki iščejo duhovni izraz skozi ženskost svojega zemeljskega telesa. Podeli ta članek z žensko, za katero čutiš, da ji bo pomagal do odkritja svoje notranje ženske moči ter jo odprl modrosti Rdečega šotora.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s