Rdeči šotor je prostor za vse: Ženska, ki ljubi ženske

ženski krog ples

Danes je prvi Lunin krajec v Raku. Prvi krajec odpira vrata obdobju, ko smo kot kraljice, matriarhinje, vsestranske smo, budne na vse strani, odzivne, zaznavamo impulze od zunaj in jim odgovarjamo. Povezujemo se s sestrami in brati, sklepamo vezi, dogovore, rojevamo, ustvarjamo, praznujemo, smo glasne, plešemo, pojemo, se radostimo, povsod nas je veliko, žarimo, zavzemamo prostor, smo Boginje ekspanzije.

Rak je materinsko znamenje. Rak ima okrog sebe trdno lupino, ki pa v sredini skriva najmehkejšo, najranljivejšo, najbolj čutečo, čutno in globoko sredico. Rak je znamenje najglobljih občutij, materinske zlitosti v eno, plavanja v oceanu ljubezni. Mati je tista, ki brezpogojno sprejema in ljubi svoje otroke. Le Mati zares ve, kaj je brezpogojna ljubezen. Če bi več ljudi meditiralo o Materi in ji poskušalo biti podobni, bi svet bolj utelešal svoje prirojene potenciale Raja, bi ljudje bolj izpolnjeno, poglobljeno, ganjeno in hvaležno sobivali z vsem Živim na tem planetu. 

Mati ve, da je srčika vsakogar Ljubezen. Zato ljubi razsvetljeno. Ne ustvarja razlik, je Vélika Združevalka. Je tista, ki v svojem mehkem naročju, na svojem srčnem oprsju, ustvarja izkušnjo prvobitne blaženosti.

Rdeči šotor je prostor za vse. Naše božansko je Mati, Vélika Mati. Častimo vse njene obraze in manifestacije in njeno božansko žensko materinsko energijo. Zato je Rdeči šotor prostor združevanja, enosti, iskanja in poskušanja poustvarjanja izvorne izkušnje blaženosti v materinem naročju. In ko meditiramo o Materi, o tem, kako Ona doživlja svet, kako ga Ona doživlja in ljubi, spoznavamo, kaj vse Mati vidi, ko gleda na ta svet. Vidi neskončno raznolikost. Ker rojeva neskončno raznolikost. Tisti, ki častijo božansko ženskost, Mati, se zavedajo raznolikosti na tem svetu. Kajti Mati je tista, ki rojeva. In rojeva neskončno število pojavnosti, ki so neskončno različne. Tisti, ki častijo zgolj Boga Očeta, so prikrajšani za to vizijo raznolikosti, kajti Očetova želja je vedno ustvariti polje svetlobe, linearno vizijo, ki je seveda duhovno relevantna, škodljiva pa, ko postane edina manifestacija božanskega.

Današnji članek, ki ga boste prebrale spodaj, je napisala Maruša Lenart. Čudovita Hčerka Matere. Piše o sebi, o ženski, ki ljubi ženske. Piše o tem, kako je njena izkušnja naravna izkušnja Ljubezni, spontana in blažena, kot vsaka izkušnja ljubezni. In kako postane “drugačna” šele v okolju, ki ne časti Boginjine materinskosti. Maruša nas vrne v stanje Naravnosti, ki nam ga je podarila Mati in iz katerega vsi prihajamo. Vsi mentalni konstrukti ljudi, ki interpretirajo, da je izkušnja kogarkoli zaradi kakršnekoli “razlike”, ki jo oni zaznavajo, oddaljena od Naravnosti, so le proizvodi njihove trpeče in hrepeneče ločitve od Materinega naročja, od njene brezpogojne, hranljive, večno obnovljive Ljubezni. Maruša, hvala ti, Sestra! 

indijansko sestrstvoZ naslednjimi listi obarvanimi s temi črkami, ki jim ti draga bralka/dragi bralec dovoljuješ, da se zlijejo vate, osvobajam del sebe, ki je do sedaj mirno ihtel in čakal na pravi trenutek, da ga delim tudi s tabo. Med branjem sva na nek skrivnostni in nevidni način povezana. Vsem nam pa je nekaj skupnega; vsi imamo vsakdanjo izkušnjo človečnosti, vsi vemo, kaj pomeni misliti, čutiti, ljubiti,…in vsem nam je usojeno enako; vsi imamo možnost izbire in svobodno voljo vseh odločitev. Si kreator svoje usode in samo ti izbiraš, kaj hočeš misliti, čutiti in koga ljubiti.

S ponosom in z nasmeškom na obrazu priznam, da sem ena od mnogih žensk, ki ljubimo ženske. Tako je bilo določeno, še preden sem veselo prijokala na svet. Je eno od mojih poslanstev, ki mi ga je določila višja sila za izkustvo v tem življenju. Jaz sem ga sprejela z odprtimi rokami, kljub borbam, spopadanjem, zanikanjem in neodobravanjem okolice in drugih dušic, ki se še učijo in sprejemajo dejstvo, da smo eno. Počasi te »borbene« dušice popuščajo lastni sili saj čutijo, da spopad utruja vse, ki so udeleženi v njem,  dojemajo, da jih tako ali drugače oslabi vse, proti čemur so, ker so s tem tudi proti sebi. Pot ljubezni je lepša.

In zdaj draga bralka/dragi bralec te z naslednjimi vrsticami popeljem v svet strasti, ki ga čuti ženska z žensko. Spoštujem tvoj odziv, a tu je moja perspektiva s kančkom drznosti. Pišem v sedanjosti, ker ti želim približat občutek te ženske magije. Lepo od začetka ali konca, ne vem; a vseeno z naslednjimi besedami:

lezbijki starodavni veneriNajina pogleda se spet končno srečata. Na najin obraz se nariše nagajiv nasmešek, ki ga obe neuspešno želiva prikriti. Besede nimajo več svojega pomena, niti smisla. Nadaljujeva z bežnimi dotiki, ki v telesu stopnjujejo razburljivost. Zreva si v oči in čutiva, da so najine duše korak pred nama, vodita naju, počasi. Jaz in ti, ti in jaz povezane točno v trenutku blaženosti. Gledaš me z vso poželjivostjo, ki jo je vesolje zmožno predelati v času zdaj. Jaz te s pogledom srkam vase, ti goreče vlivam vročico, ki mi jo je v dar podarila sama Boginja poželenja in strasti. Čutenje med nama se zdi višje od dovoljenega, presegava čas in prostor. Ne obstajava. Močna sila, ki narašča je predznak za eksplozijo, a ji ne dovoliva vsega naenkrat. Tvoj rahli izdih užitka v meni prebudi neutemeljeno zver…ukažem ji da naj ostane na verigi, a z vsakim tvojim dotikom zgubljam nadzor nad njo. In tvoja zbujena zver, ki silno hoče na prostost, hrepeni po še več. Kriči in prosi za usmiljenje, a ji vrat kletke še ne odkleneš. Ukažeš ji, naj še malo počaka. Medtem najini vroči telesi drzno prepleteni med seboj zgubljata boj pred vso silo nedolžnosti, vrnitve nazaj ni. Vdava se. Na milost in nemilost prepuščava vso kontrolo najinima zverinama, da se združita v akt popolnosti ekstaze, dovoliva da se osvobodita verig in kletke, postaneta eno. Zreva si globoko v oči, hočeva ujet vsak trenutek božanskega prizora. Srce bije v najinem divjem ritmu in z vsakim utripom sva bližje eksploziji. Ujete v čudežu trenutka vsemogočnosti. Presegava vse meje občutkov. Božanska moč objame najino telo. Sva vse in sva nič. Sva svetloba. Sva eksplozija.

lezbijkiTa veličastna strast, podobna izven telesni izkušnji, je namenjena vsem nam, ki  čutimo in priznavamo njen obstoj. Spolna usmerjenost je samo prizvok, ki nima nobene veze, če prisluhneš glasu svojega srca. Je kot prazna, popolnoma nepomembna nota, ki je niti ne zaznaš, če ti srce bije v ritmu melodije ljubezni in sreče. Koga ljubiti ni izbira tvojega telesa, ampak izbira tvoje duše, ki ve, da je pomemben tisti magičen občutek in ne oblika.

zdravljenje med sestramiČe življenje vseh nas, ki smo združeni na tem planetu, pogledaš iz širše perspektive, dojameš, da si vsi želimo biti ljubljeni, biti srečni; razlika je v lastni izbiri, ki te polni s tem občutkom. Dovoliti sreči, da najde pot k vsakemu od nas, je najlepše darilo, s katerim se lahko vsak dani trenutek obdarujemo med seboj. Sprejeti dejstvo edinstvenosti vsakega posameznika je ključ do lastne sreče. Bodi in dovoli biti.

In kakšno je tvoje mnenje?

Hvala Ani za idejo članka na temo ŽENSKA, KI LJUBI ŽENSKE. S tem se širi RDEČI ŠOTOR, ki je duhovni prostor, ki ga vsaka ženska nosi v sebi kot dediščino vseh žensk, ki so bile, so in bodo. To je prostor v duši, kamor se ženska lahko zateče po umiritev in po odgovor.

© Maruša Lenart 

7 thoughts on “Rdeči šotor je prostor za vse: Ženska, ki ljubi ženske

 1. Ana in Maruša, lepo pozdravljeni!

  Ob branju tega sestavka se mi je najpraj utrnila misel o boginji. Ko sem se na tvojih delavnicah (Ana) prvič srečala z njo, je bilo to čudovito odkritje. Manjkajoča polovica univerzuma, ki je naša kultura ne priznava. Prav zato je bilo to zame odkritje, ker sem z njo našla tudi svojo polovico, ki je nisem priznavala. Odkritje je bila pot domov – k sebi. Sem se pa kmalu začela zavedati, da je prav tako kot je pomamben ženski princip (jin), pomemben tudi moški princip (jang) in da je ključ blagostanja sveta, ki si ga včasih bolj včasih manj idealistično želimo, v ravnovesju med obema. Čeprav se mi zdi, da se sedaj dogaja prebujanje boginje v družbi (kar me zelo veseli), je najbrž do ravnovesja še dolga pot.
  Drugi del mojega odziva pa je namenjen Maruši, pogumni bojevnici ljubezni. Tudi tebe in tebi podobne najbrž čaka še dolga pot. Nekje v preteklosti se je človek navadil bati se drugega človeka, ker ga ni razumel. In pot do sprejetja homoseksualnosti v družbi je pomoje ta, da se tem, ki jih je tako strah tistega, česar ne razumejo, predstavi, da ni razlik med nami. Ali ljubiš svoj ali nasprotni spol – oboje je ljubezen in v ljubezni ni razloga za strah. Podpriam tvoj in vaš boj za enakopravnost in ti/vam želim veliko moči in uspeha na tej poti.
  Moram pa reči, da sem se prav pred kratkim zamislila nad tem, kako pravzaprav izgleda intimnost med istospolnima partnerjema. Najbrž se v teh primarnih sponih mehanizmih veliko bolj razumeta, se lažje sinhronizirata kot heterospolna partnerja, ki imata različen tempo in spolno različen način mišljenja. Je pa po drugi strani tudi zanimivo vprašanje, kako istospolna partnerja uravnotežujeta ženski in moški princip v zvezi. Pogrešam v družbi odprt pogovor o takih temah, zato sem zelo vesela tega in podobnih člankov.

  Lep pozdrav in topel objem obema
  na poti do sprejemanja tistega dela sebe in družbe, ki je bil odrinjen!

  • Draga Lea, pozdravljena zopet na našem virtualnem Rdečem Šotoru. 🙂 Pozno odgovarjam, ker sem pobarala Marušo, da poda najprej svoje mnenje, pa ji še ni uspelo, zaradi obveznosti, tako da nadaljujem debato, se pa tudi sama zelo veselim njenega mnenja, jaz lahko bolj kot ne samo špekuliram (predvsem o spolnosti med ženskama).
   Najprej – Boginja. Se strinjam s tabo, da nadomestitev Boga z Boginjo in izbrisanje Boga ne bo držalo vode… ampak je res, kot si napisala, da se Boginja šele prebuja in je zdaj čas, da jo opevamo, govorimo o njej, ozaveščamo in ne skačemo v pretirano poudarjanje ravnovesja z Bogom. Namreč, to bi bilo kot da osebi, ki jo muči potlačen, neizražen bes, govoriš, naj se “dvigne nad” in se osredotoči na sočutje. To je pa preprosto škodljivo – jeza je osvobajajoča in dejanje razrešitve in nujno potrebna – da se zaščitimo, ponovno naselimo svoje psihično ozemlje, kjer se šele POTEM lahko razcveti sočutje…
   Kar pa se spolnosti tiče – nisem na mestu, da bi karkoli govorila, ker nimam te izkušnje. Lahko rečem le, da smo glede spolnosti na splošno zelo nepoučeni, istospolno in raznospolno usmerjeni, še vedno je prevladujoč pogled na spolnost to poudarjanje vznemirjenja, vzburjenja, orgazma, hitenja, silovitosti… o energetskih ravneh spolnosti, kaj šele duhovnih, ne duha ne sluha…tako da imamo kolektivno za prehodit še določeno pot raztapljanja te nevroze, obnavljanja tiste prvinske deviškosti, spokoja, ki omogoča zdravilno združitev…
   pri Diani Richardson sem brala, da tudi ženske med seboj s posebnimi tehnikami lahko poustvarijo ples moške in ženske energije med spolnim odnosom, je pa energetska dinamika zagotovo drugačna – ker imamo ženske in moški spolno center na različnih mestih (prsi in lingam) in posledično imata dve ženski na enakem mestu. Bi me zeloo zanimala izkušnja žensk. Zelo si želim, da bi več govorili o tem, da bi lahko raziskovali in skupaj odkrivali skrivnosti našega obstoja in to lahko naredimo le, če zaobjamemo in združimo naše razlike.
   Sama nekako intuitivno čutim, da je višje poslanstvo žensk, ki se ljubijo, poudarjeno prebujanje, priklicovanje, utelešanje Boginje. Ker se med njima ustvari res intenzivna, podvojena ženska energija, ki je, zagotovo, močan portal božanske ženske energije, ki ima pomembno vlogo pro trenutnem kolektivnem prebujanju Boginje, med vsemi ostali načini prebujanja…
   Se res veselim odpiranja teh tem!
   Objem obema, dragi Sestri. ♥

 2. Lep pozdrav 🙂
  Najprej se opravičujem za odsotnost, imela sem nekaj nujnih opravkov…a sem jih pozitivno speljala.
  Draga Lea in Ana zelo sem vesela vajinega komentarja. Najprej bom nekaj besed namenila ženski, ki po mojem mnenju sprejema vse, tebi draga Lea.
  Sem mnenja, da ima vsak človek v sebi ženski princip (JIN) in moški princip (JANG), razlika je v tem, da se pri določenih ljudeh eno od teh principov nagiba k močnejšemu delovanju. Naj povem, da tudi pri istospolnih partnerjih ni vedno enostavno uskladit in najti skupno ravnovesje. Vsi smo si različni toliko kot smo si podobni med sabo.
  Ko ženska, ki ljubi ženske naleti na drugo polovico, ki dopolnjuje njen JIN-JANG najdeta skupni tempo in sta združeni v eno, sta usklajeni in povezani.
  Draga Ana, ženska, ki prebujaš ženske, pa ti naj povem, da sem bila zelo pozitivno presenečena nad tvojim mnenjem o poslanstvu ženske, ki ljubi ženske kot priklicano na Zemljo, da prebujamo Boginje. Zagotovo podvojena ženska energija močno vibrira in počasi ruši vse tabuje. Ta energija je trden dokaz o ljubezni Boginj, ki smo tu, da izrazimo moč, spodbujamo ena drugo, se podpiramo, skupaj vztrajamo, se cenimo in ljubimo. Ker smo Boginje vredne najvišjega božanstva in naše poslanstvo je širjenje te božanske ljubezni med vse nas, ki smo združeni tu na Zemlji. MI TO ZNAMO in IMAMO! 😉
  Draga Lea in Ana upam da sem zadovoljila vajina pričakovanja…če pa se vama zdi da nisem zadela točke se veselim vsakega vprašanja, brez zadržkov. Sem odprta za vse in si upam razkrit še neraziskano.
  objem obema in vsem, ki se še pridružite tej naši zanimivi temi

  • Pozdravljeni Ana in Maruša!

   To si zelo zanimivo napisala, Ana. Kako je treba izraziti bes, sprostiti napetost, v taki obliki kot se sama poraja (spontano, naravno), da se s tem lahko prečistiš in potem greš naprej. Na kolektivni ravni kot na osebni. Najbrž imam sama pri tem zavore in podzavestno prepričanje, da je nebrzdano izražanje čustev nevarno. (Če se ne motim, je to freudovsko prepričanje, da v podzavesti prežijo zveri, ki jih je treba imeti pod kontrolo… to boš ti najbrž bolj vedela, ker imaš več znanja o teh stvareh.) V resnici pa je tako, da bolj ko hočeš svojo senco imeti pod nadzorom, večja postaja, prav zato, ker je demonizirana. Potem pa ko začneš izpuščat te “zveri” iz kletk in jim daš potrebno spoštovanje in ljubezen, ugotoviš, da se spremenijo v dragulje… zdaj sem malo zašla…
   No, skratka… res zanimivo, kako sta res podobni temi ponovnega uveljavljanja ženskega principa in uveljavljanja pravic homoseksualcev oz lgbt, najbrž tako kot vsak boj za pravice. In boj poudarja tisto, kar hoče uveljaviti in ne toliko nekega ravnovesja… Sicer najbrž ne izbojuje kaj dosti… ne vem… ampak vseeno, sama v bistvu imam izkušnjo, da zamero lažje pozdraviš tako, da se uživiš v tistega, ki mu zameriš (čeprav se ti to praviloma upira). In ko ga razumeš, mu lahko odpustiš in si potem tudi sam osvobojen tiste preteklosti in potem dosti bolj zlahka uveljaviš svojo pravico, zavzameš svoje psihično ozemlje. Z mirom v sebi in brez gneva in brez demoniziranja druge strani. Je pa res, da je napetosti nujno treba izraziti, izpustiti pritisk, da se spolh lahko pripraviš do tega, da bi se uživel v “nasprotnika”. Brez tega ne gre. To imaš popolnoma prav.
   Tudi tvoj odgovor, Maruša, se mi zdi zelo zanimiv. (Nič hudega, če je bil pozen, vedno se zgodi ob pravem času. Pa hvala za tvoj topel kompiment, si želim, da bi mi to tudi v praksi bolj uspevalo, predvsem pa v odnosu do sebe…) Ko sem našla z drugimi ženskami v ženskem krogu ujemanje, ki z moškim ni mogoče, sem mogoče hotela preveč videti samo sorodnosti med ženskami. Manj pa tudi razlike, ki seveda so in so v intimnem odnosu še kako pomembne. Tudi jaz se srečujem s temi razlikami pri svojih prijateljicah in jih včasih težko sprejmem. In na koncu moraš spet spoštovati ali pa se celo veseliti različnosti. In smo potem prišli cel krog nazaj, da kljub temu, da uveljavljamo principe, ki so bili odrinjeni, na koncu pridemo do univerzalnega razumevanja, spoštovanja in ljubezni do sebe in med ljudmi, neglede na spol in spolno usmerjenost. Ampak to je cilj, na poti do tja pa gremo skoti temne pokrajine, ki jih je treba prehoditi tako kot te vodi duša. To, da smo hoteli biti bolj pametni od nje, nam je naredilo veliko škode, kot si ti to poudarila, Ana.
   Zelo sem vesela in hvaležna obema, ker dvigujeta in vračata ženski njeno božanskost ter odpirata tabuje, ki bremenijo družbo. To je tako zdravilno in lepo. To je zelo potrebno!

   En zelo velik objem obema! ❤

 3. Pozdravljene vse.
  Všeč so mi vprašanja, ki jih je zastavila Ana in pa tale teza “Sama nekako intuitivno čutim, da je višje poslanstvo žensk, ki se ljubijo, poudarjeno prebujanje, priklicovanje, utelešanje Boginje. Ker se med njima ustvari res intenzivna, podvojena ženska energija, ki je, zagotovo, močan portal božanske ženske energije, ki ima pomembno vlogo pri trenutnem kolektivnem prebujanju Boginje…” Moram reči, da se strinjam. Z marsičem na podlagi izkušenj, z ostalim pa tudi intuitivno.
  Tudi s tem, da je v praksi tako, da drži tisto o prenizki zavesti na tem področju (spolnosti) in da večina spolnosti – tako hetero kot homo poteka še na blazno nizkih nivojih, kot posledica nezavednih impulzov, vzgibov, poželenj…. in da nam je že sam pojem “svete spolnosti” še zelo tuj, kaj šele izkušnja tega.

  Pa vendar, postavimo za izhodišče tezo, da je sam namen združitve dveh žensk (o navezi moški-moški na tem mestu ne bi špekulirala, ker (vsaj v tem življenju) te izkušnje nimam) ozdravljenje in posledična opolnomočitev ženskega principa.
  Posledično gre pri lezbični spolnosti enostavno rečeno za manifestacijo samoljubezni oz. učenja o tej/ohranjanju te. Lahko se namreč zgodi, da med samim aktom ženska “preklopi” na nek drug nivo in v partnerki vidi samo sebe … ko torej drugi npr. poljubi prsa na tak način, kot bi želela, da so poljubljena njena, s svojim poljubom ljubi in zdravi obe. Seveda mora biti za kaj takega ženska sposobna prestopiti meje sebe, se zliti z drugo in obratno. Sam potencial v taki vezi je posledično res ogroooomen.

  Se strinjam z Marušo, da je pomembno ujemanje moškega in ženskega principa tudi v istospolni vezi, s tem da znajo biti tu “zadeve” še nekoliko kompleksnejše.
  V praksi namreč marsikatera (oz. kar večina) lezbičnih vez vse prej kot na zlivanje z boginjo spominja na klasične veze med moškim in žensko in, še huje, na nezdrave odnose med ženskami, ki so polne zavidanja, ljubosumja in nasploh škodljive sami ženski naravi. Veliko je partnerstev med ženskami, ki imajo bolj poudarjen moški princip (dyke) in takimi, ki so izraziteje ženstvene (femme), kjer ena igra tipično moško vlogo, druga tipično žensko. Še bolj zapletene so naveze med 2 navidezno femme ženskama, kjer v odnosu ena (bolj ali manj zavedno) želi drugo “nadigrati v svoji ženskosti”, ji morda celo vsili bolj moško vlogo in podobno.

  Na podlagi lastnih izkušenj in (verjetno še zelo omejenega) dojemanja te tematike verjamem, da je sam namen lezbične izkušnje zdravljenje ženskega principa v ženski, kateremu pa naj bi sledilo še zdravljenje moškega principa (z izkušnjo z osebo moškega spola).
  Sama potreba po združitvi z žensko izhaja iz globoke ranjenosti ženske oz. izgube stika z njeno pravo naravo. Dokler se ženska ne pozdravi in ne postavi nazaj v svojo moč, pa seveda ne more združiti moči z zdravim moškim principom. Zato pred tem izbira moške, ki razočarajo, ki so šibki, ki niso “moški” moški itd.
  Posledično verjamem tudi, da smo na nekem nivoju vsi biseksualni in zmožni takih odnosov, le da nekateri za to potrebujejo/mo več življenj, drugi pa lahko s tem “opravijo” tudi v krajšem času oz. na drug način, ne nujno preko spolnosti. 🙂
  Takole, en kratek uvid na temo dualnosti. 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.