Ženstveno dojemanje časa in parna kopel za maternico

women's wheel of life

Žensko dojemanje časa je ciklično. Definira ga mesečni Lunarno-menstrualni cikel. Definira ga življenjski cikel prehajanja med Dekletom, Materjo in Modro Žensko. Žensko dojemanje časa je kvalitativno, ne kvantitativno.

Včeraj ob 3:48 je nastopil prvi Lunin krajec v Vodnarju. Prvi Lunin krajec začenja odprto fazo Lunino-menstrualnega cikla. Odpira obdobje, približno 2-tedensko, ko smo odprte, ko so naši čuti in kognitivne sposobnosti na vrhuncu izostrenosti in nam uresničevanje gre najbolj od rok. V tednu do polne Lune se dviga kreativna energija in ekstravertiranost, od polne Lune do zadnjega krajca pa smo še vedno prisotne za svet, vendar vezi že razklepamo, kreacije dokončujemo in se počasi umikamo vase.

Takšno dojemanje časa je v svojem bistvu ženstveno in je bilo tudi prvobitno dojemanje časa starodavnih kultur. To je dojemanje časa, ki ni le štetje časa, količinsko merjenje časa, temveč je predvsem kvalitativno dojemanje časa; to pomeni, da se osredotoča predvsem na vsebino časa, na kvaliteto časovnih obdobij, na energije časovnih obdobij. 

Indijske yuge si ciklično sledijo v krogu in ustvarjajo časovno spiralo, ki se dviguje, vsakič bolj duhovno izčiščena.

Indijske yuge si ciklično sledijo v krogu in ustvarjajo časovno spiralo, ki se dviguje, vsakič bolj duhovno izčiščena.

Primeri kvalitativnega dojemanja časa so vsi starodavni koledarji – na primer indijski, majevski itd. Vsi ti koledarji dojemajo čas ciklično in v spiralah. Čas je razdeljen na kvalitativne dobe – pri indijskem koledarju na različne yuge – ki si med seboj sledijo in se v neskončnost ponavljajo, ustvarjajoč časovno spiralo, ki se dviguje, saj je vsaka ponovitev duhovno bolj izčiščena.

Majevski koledar temelji na cikličnem dojemanju časa.

Majevski koledar temelji na cikličnem dojemanju časa.

Starodavni ciklični koledarji (ki so bili ustvarjeni, ko je bila božanska ženska energija še spoštovana) so temeljili na védenju, da namen časa ni le minevanje in da naša naloga ni premagati čas in “pustiti pečat” z zmagami nad drugimi, nad Naravo, nad Življenjem. Vojaške zmage in doseganje velike moči v luči teh koledarjev niso zgodovinski dogodki. S le znamenje velike zgrešitve namena časa. Čas ima po starih koledarjih neko poslanstvo, duhovno poslanstvo. Vsako časovno obdobje ima svojo energijo in svoje potenciale. Naša naloga je, da se uglasimo s to energijo in potenciali in jih po svojih najboljših močeh uresničimo

Zahodni zodiak je prav tako primer ženstvenega, cikličnega dojemanja časa. Zodiakalna znamenja se vrtijo v krogu, ki se ves čas ponavlja in ima zato v sebi potencial, da se nadgrajuje. Sami se lahko odločimo, ali bomo v vsaki ponovitvi cikla stopili v stik z globljo dimenzijo zodiakalnega znamenja ali ne; torej, ali bomo rasli ali ne. To je svobodna volja.

Zahodni zodiak je prav tako primer ženstvenega, cikličnega dojemanja časa. Zodiakalna znamenja se vrtijo v krogu, ki se ves čas ponavlja in ima zato v sebi potencial, da se nadgrajuje. Sami se lahko odločimo, ali bomo v vsaki ponovitvi cikla stopili v stik z globljo dimenzijo zodiakalnega znamenja ali ne; torej, ali bomo rasli ali ne. To je svobodna volja.

Primer ženstvenega dojemanja časa je tudi astrološko dojemanje časa; v tem primeru na primer Sonce določa energijsko kvaliteto posameznih mesečnih obdobij (julij in avgust sta obarvana z energijo Leva, avgust in september z energijo Device, itd). Luna določa energijsko kvaliteto krajših obdobij, ki trajajo nekaj dni – nekaj dni v Vodnarju, naslednjih nekaj dni v Ribah, itd. Vse te planetarne energijske definicije lahko občutimo, če smo dovolj senzitivni, če je naše življenje dovolj umirjeno, da si dopustimo občutiti večja, kozmična gibanja.

Vsi planeti se gibljejo v krogu in se ves čas vračajo na isto pot. Vsi planeti ustvarjajo določene cikle. Nekateri planeti krožijo po svojem krogu zelo dolgo in jih zato imenujemo generacijski planeti – saj s svojo energijo v določenem znamenju zaznamujejo celotne generacije. Drugi planeti, kot na primer Luna (tehnično satelit, astrološko planet), zakrožijo po svojem krogu v zelo kratkem času in na naša življenja vplivajo na drugačne načine.

Lunarni koledar, ki je za nas ženske tudi menstrualni koledar.

Lunarni koledar, ki je za nas ženske tudi menstrualni koledar. Več v članku: Duhovno doživljanje menstruacije: menstrualni cikel kot odsev Luninih men. 

Luna je še posebej pomembna za nas ženske. Njeno gibanje na nas ne vpliva le s tem, v katerem znamenju se nahaja, temveč tudi s svojimi menami, ki učinkujejo na vse, kar je na naši Zemlji tekoče: vode, kri, čustva.

Luna s svojimi menami definira naš menstrualni cikel. Kadar smo v sozvočju z naravnimi energijami (kar je cilj vsake čarovnice), torej v stiku z naravno svetlobo, v stiku z naravnimi tlemi, zrakom, okoljem, hrano… se naše telo odzove s srečno harmonijo in ravnovesjem. Vzpostavljanje menstrualnega cikla ne zahteva več toliko napora, saj to zdaj opravi kar Luna. Ko je Luna polna, smo polne tudi me, polne zrelega jajčeca, torej, zgodi se ovulacija. Ko je Luna prazna, se praznimo tudi me, vsega starega, stare maternične sluznice in stare plodnosti, ki se ni izpolnila.

Ženske smo zato po naravi varuhinje časa. Na vseh ravneh – telesni, psihološki, duhovni – doživljamo valovanje časa. In razumemo, da čas ne “teče”, temveč se vrti v krogih. 

Ženske smo varuhinje časa. Čas je, da ponovno stopimo v to vlogo.

Ženske smo varuhinje časa. Čas je, da ponovno stopimo v to vlogo.

Zato je eno od poslanstev nas, sodobnih žensk, da učimo o naravnem dojemanju časa, ki je ciklično. Vendar te resnice ne moremo razumeti, če je ne občutimo. In občutiti je ne moremo, če se ne povezujemo z Naravnimi energijami. Vez z naravnimi energijami je izvor naše modrosti. Preprosto samo razmišljati ni dovolj. Ženska modrost izvira iz povezanosti.

Zato se sodobne ženske ne osredotočamo zgolj na branje/pisanje  knjig, se ne osredotočamo samo na pogovor, preučevanje. Predvsem je naša naloga izpostaviti se Lunini svetlobi, spremljati letne čase in nihanje letnih energij, spremljati gibanje planetov, opazovati Naravo in se ji prilagajati. 

maiden mother crone letni časi

Ko smo povezane z energetskimi gibanji Narave, nas nobena tabela, koledar ali patriarhalna matematika ne morejo več prelisičiti. Takrat v svojem telesu/duši/Duhu vemo, kaj se dogaja znotraj in zunaj nas in katera točka v času se odvija.

To je za nas ključnega pomena. In prav v teh dneh je idealno govoriti o tem. V dneh praznikov, pomembnih koledarskih številk, ki določajo naše vsakdanje življenje. Praznovanje noči čarovnic in dneva mrtvih izvira iz poganskega opazovanja Narave in spoznanja (spoznanja, ne dogme, ki jo je ustvaril človeški um!), da se v tem delu leta zgodi določen prelom. Ko stopi Sonce na 15° Škorpijona, smo točno na polovici med jesenskim enakonočjem in zimskim solsticijem. To je poseben čas; dokončujemo potopitev v temno obdobje leta, obdobje počitka, ki ga je iniciiralo jesensko enakonočje; praznujemo Smrt Boga, najglobljo točko leta, ko se Sonce, Bog, žrtvuje za Življenje in se vrne v maternico Boginje. Iz njene maternice se decembra, na zimsko enakonočje, ponovno rodi (to je čas, ki so ga patriarhalne religije prevzele za rojstvo svojega preroka, npr. Jezusovo rojstvo 25. decembra, okoli zimskega enakonočja. Več o zimskem enakonočju tukaj: Rožanica počiva po porodu). Praznik, ki ga Kelti imenujejo Samhain in ga določa Sonce na 15° Škorpijona, je dan, ko je tančica med to- in onostranstvom najtanjša in zato se na ta dan tudi povezujemo s predniki, jih počastimo, se jim zahvalimo. S predniki se povežemo, ker se Narava umirja, umira, ker se potapljamo v temo, ker so naša telesa in duše vzpodbujani, da se soočijo z majhnimi smrtmi, ko omogočijo preobrazbo. Če bi sledili ritmom Narave, bi bili povsem umirjeni, v sebi, mirujoči in zato res dovzetni za stike z drugih svetov.

Patriarhalni koledar vse skupaj poenostavi in naredi lažje za uporabo. Noč čarovnic je kar vsako leto 31. oktobra, čeprav ni. Letos je na primer šele 7. novembra, ko pride Sonce na 15° Škorpijona. Zato tudi “dan mrtvih” ni danes, ampak takrat. 

Če bi bili ljudje povezani sami s seboj, s svojimi notranjimi gibanji in gibanji in energijami Narave, ne bi pristali na takšno matematično določanje praznikov. Ker bi v sebi čutili, da danes preprosto ni Samhain, noč čarovnic, dan mrtvih. Ni še prave energije, ni še pravega preobrata.

In tukaj ženska duhovnost postane resnično revolucionarna, ker zagovarja stik s svojimi globinami in pomen izkušnje. Zagovarja moč posameznika, ki jo posameznik uporablja za sprožanje pozitivnih preobrazb (negativnih ne sproža, ker se po parih poskusih nauči, da dobi vsega v 3-kratni meri nazaj, kar pa ni prijetno). Ženska duhovnost opolnomoča in v tem se razlikuje od patriarhalne. 

črna boginja

Ženske moramo začeti upoštevati potrebo svojih telesa/duše/Duha po umiku in počitku v času menstrualne krvavitve. Tako zdravimo svojo cikličnost in družbeno dojemanje časa.

Zdaj pa se obrnimo na praktični del. Kako lahko ženske svoje globoko zavedanje o cikličnosti časa uresničimo tudi v vsakdanjem življenju? To uresničevanje bo vsekakor delovalo terapevtsko in razrešilo mnogo tegob sodobnih žensk. Kajti ignoriranje cikličnosti časa ima za žensko lahko neprijetne posledice. Če ženske na primer ignoriramo svoj  menstrualni cikel in specifične telesne/psihološke/duhovne potrebe posameznih faz cikla, nam naše telo/psiha/Duh zagodejo z raznimi nevšečnostmi. Na telesni ravni se to manifestira kot PMS, boleče menstruacije itd; na psihološki ravni kot brezvoljnost, kronična utrujenost in nesposobnost koncentracije; na duhovni ravni kot občutek nesmisla, odsotnost poslanstva in smisla življenja.

Zato je za nas ženske ključno, da začnemo ozaveščati svojo cikličnost, ji namenjati pozornost in se v praktičnem življenju začeti odzivati nanjo. Tako osmislimo svoje življenje, živimo bolj zdravo in uravnovešeno in rojevamo Nov Svet.

Na poti raziskovanje ženskega zdravja in ženskega zdravljenja sem spoznala čudovit način lajšanja menstrualnih bolečin, ki preverjeno deluje, zato bi ga rada delila z vami.

Parna kopel za maternico

Zelišča za parno kopel za maternico.

Zelišča za parno kopel za maternico.

Parna kopel ali sitz bath je čudovita pomoč pri bolečih menstruacijah, uporablja pa se tudi za okrevanje po porodu

Parno kopel pripravimo tako kot čaj ali kot pripravek za inhaliranje – v vrelo vodo vsujemo zelišča po izbiri; za maternico so to ponavadi ognjič, rožmarin, rman, tropotec, deljenolistna srčnica, sivka, kamilica, materina dušica… Nato lonec z vročo zeliščno mešanico postavimo v WC školjko in se preprosto usedemo na školjko. Para se bo dvigovala proti naši yoni, vstopila skoznjo in potovala po poteh naše maternice. Včasih je priporočljivo nekaj časa počakati (pustiti pokrov na loncu, da zdravilna olja ne izparevajo v zrak), preden se usedemo nad kopel, saj je para prevroča in neudobna. V zadnjem tednu menstrualnega cikla (torej teden pred krvavitvijo) 3-krat opravimo parno kopel, po približno 20 minut. Po parni kopeli se toplo zavijemo in eno uro počivamo. Obred opravljamo, dokler menstruacija ni več boleča. 

Za parno kopel obstajajo tudi posebne posode, ki se prilegajo WC školjki, vendar je prav tako učinkovit lonec prave velikosti, ki ga postavimo v WC. Seveda lahko postavimo lonec tudi na tla in se na primer s pomočjo pručk usedemo nad lonec. Okoli sebe ovijemo rjuho ali brisačo, da usmerimo tok pare samo k sebi, da se ne razprši.

Za parno kopel obstajajo tudi posebne posode, ki se prilegajo WC školjki, vendar je prav tako učinkovit lonec prave velikosti, ki ga postavimo v WC. Seveda lahko postavimo lonec tudi na tla in se na primer s pomočjo pručk usedemo nad lonec. Okoli sebe ovijemo rjuho ali brisačo, da usmerimo tok pare samo k sebi, da se ne razprši.

Zakaj je parna kopel tako zdravilna? Seveda so zdravilna zelišča in zdravilna para, ki potuje po yoni do maternice. Vendar se mi zdi pomembno izpostaviti še en aspekt zdravilnosti teh kopeli: zdravilen je obred. Ko si pripravljamo parno kopel, si zavestno vzamemo čas za počastitev svojega menstrualnega cikla, svoje krvavitve. Zavestno pripravimo zelišča in kopel, si vzamemo čas, da sedimo nad kopeljo in si nato vzamemo čas, da po kopeli počivamo. V našem umu ustvarja ta obrednost blagodejen učinek. 

Svojemu telesu nezavedno sporočamo, da ga imamo rade in da se nam zdi vredno razvajati ga in skrbeti zanj. Našemu telesu in duši nezavedno sporočamo, da se nam zdi dobro biti ženska in da imamo rade svojo ženskost, saj ji namenjamo tako krasno doživetje in toliko svojega časa. 

Telo nam to skrb, nego in čaščenje vrača z blagostanjem in menstrualnimi krvavitvami, ki so kot kompostiranje, ne kot križanje.

Z obrednostjo parnih kopeli ozavestimo cikličnost svoje časovne izkušnje. Vsak mesec se ustavimo in namenimo svoj dragoceni čas skrbi zase in za svojo dušo. Vsak mesec rečemo NE zahtevam okolice in se obrnemo vase. Vsak mesec izkusimo smrt in ponovno rojstvo. Rojevamo novi-stari koledar. Koledar krogov in ciklov in spiral. Koledar kroženja časa, menjavanja smrti in rojstva, koledar, ki se ne osredotoča na količino pretečenega časa, temveč na njegovo vsebino. 

© Ana Drevenšek

Kako ti dojemaš čas? Je menstrualni cikel preobrazil tudi tvoje dojemanje časa? Na kakšen način? Kako doživljaš konvencionalne “praznike”? Kako “porabiš” svoj čas? Na kakšne načine ti priznavaš svoj menstrualni cikel in ga zavestno vključuješ v svoje vsakdanje življenje? Napiši v komentar in pomagaj tudi drugim ženskam do modrosti!

materinski krogi v rdečem šotoru letak

Rdeči šotor je duhovna skupnost žensk, ki iščejo duhovni izraz skozi ženskost svojega zemeljskega telesa. Podeli ta članek z žensko, za katero čutiš, da ji bo pomagal do odkritja svoje notranje ženske moči ter jo odprl modrosti Rdečega šotora.

 

Advertisements

2 thoughts on “Ženstveno dojemanje časa in parna kopel za maternico

 1. Ana, hvala!
  Ravno pri pretekli menstruaciji mi je prišlo na misel, da bi bolj raziskala, s katerimi zelišči si lahko pomagam pri menstruaciji oz. se z njimi takrat negujem. Tale informacija je kot naročena.
  Sicer pa se lahko zelo povežem s tem, kar si napisala o povezovanju z naravo in njeno cikličnostjo. Pred dvema letoma, ko sem bila v zelo izčrpavajočem obdobju svojega življenja, sem prvič v življenju občutila neko nerazumsko težnjo po tem, da se moram prizemljiti. Takrat nisem vedela, kako naj to storim. Začela sem se ukvarjati z vrtnarjenjem in na netu sem se srečala z earthingom, ki zagovarja enostaven direktni stik z zemljo, ki naj bi izjemno blagodejno in zdravilno vplival na telo. Kljub temu, da je bila stvar zelo prepričljiva, moram reči, da ni čisto zadovoljil mojega klica po prizemljitvi.
  Pravi odgovor je bil res koledarsko spremljanje luninega cikla, s katerim se je počasi začel usklajevati tudi moj menstrualni cikel, dojemanje letnih ciklov narave in predvsem dojemanje svojega telesa kot narave, ki ga zavestno ponovno povezujem s celoto – z materjo naravo. Dojemanje celovitosti narave, povezanosti svetosti svojega telesa in narave, spremljanje ciklov svojega telesa in ciklov narave je bil pravi odgovor. In te prave odgovore sem našla tukaj, v rdečem šotoru. 🙂
  Hvala!
  Lea

  • Ljuba Lea, kot vedno, hvala za tvoja bogata darila Rdečemu Šotoru. Rdeči Šotor ne obstaja, če ne obstajamo ženske, ki ga tkemo s svojimi izkušnjami ženskosti, ki jo ŽIVIMO! Objem zato!
   Meni se dogaja zanimiv premik z Luninega na letni cikel – seveda že vedno čutim, kako me vleče valovanje Lune, močneje kot prejšnja leta pa čutim tudi gibanje letnih časov, letnih sezon… To zimsko obdobje resnično občutim kot obdobje prazne Lune na letni ravni. Čaka nas nov izziv – ne samo vzeti si čas za umik ob prazni Luni, temveč tudi celo zimo!
   Draga Špelca Shanti Morojna je odlično ubesedila ob začetku zime:
   “Morda je moderno in socialno sprejemljivo reči, da ne bom počivala, a jaz bom počivala. Maksimalno. Hodila na masaže, v savno, na fitness, jogo, na kristalno posteljo, delala presne tortice za moje štiri rojstnodnevnike (mama in vsi trije otroci praznujejo v decembru in januarju) in hkrati še pripravljala čudovit projekt, ki ga poznate že od lani, letos pa vam bo dvignil vašo poslovno uspešnost na vam avtentičen način do neba!
   Tako, dragi moji, vabim vas na zimsko crkljanje. Če si na zdrav način naberemo novih moči, nam ni potrebno z boleznijo obležati in na socialno sprejemljiv način doseči pravico do počitka.”
   Objem! ❤

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.