Luna se umirja: Rožanica počiva po porodu

Rozhanitsa

Boginja Rožanica, slika: Joanna Powell

(Danes ob 14.49 se je Luna prikazala kot popoln polkrog, v obliki črke C. Skriva se, čez dober teden bo povsem nevidna. Luna kliče k meditaciji, prerojenju in povezavi s svojim notranjim glasom. Kliče nam, da se umirimo in se zavemo vsega, kar se dogaja znotraj nas. Z znanstveno natančnostjo. Tako se umirimo, da bomo lahko zaznale in razumele procese v naših psihah in se povezale s tistim pristnim, ki prihaja iz Večnosti in nam šepeta o našem poslanstvu. Nežno odplavajmo od kaosa in čutne preobremenjenosti skovanega praznika in pričakajmo novo gregorijansko moško novo leto mirne in v stiku s svojo Resnico. Naša Rožanica je namreč pravkar rodila. Vse je še sveže od novega rojstva, od čistine duha, njega, Boga, Sonca, ki se je prerodil in nam nosi svetlobo. Še komaj neopazno, vendar je že tu.) 

Rožanica (Рожаница) v ruščini pomeni žensko, ki bo pravkar rodila.

Poglejte me, otroci, da vas zavarujem, pogrejem in nahranim v tej grenki zimi. Ker jaz sem najstarejša boginja ruskih planjav, starodavna Mati jelenov. Tečem s čredami iz paleolitskega časa, ko se je pojavil prvi lovec. Plesala sem skozi zvezde, s svojo sestro Nebesnim jelenom. 

Jaz sem Rožanica, darovalka rojstva. V tem obdobju prinašam otroka, ki je bodisi hči, bodisi jelen. Jelen daljnega severa, veste, je edina vrsta, čigar samice nosijo rogove. Ljudske pesmi pravijo, da moje hčere nosijo zlate rogove – to je le na drug način povedano, da so rojene na rojstni dan Sonca, se vam ne zdi? 

Stoletja so me moje ženske častile z ustvarjanjem bogato izvezenih brisač, predpasnikov in zaves. Ljubim svetle rdeče vezenine, ljubeče and delavno všite v trdno belo platno. Da, tako je – vtkite mojo zaščitno magijo z vsakim šivom. Vaše hčere bom ohranjala varne, ko bodo rojevale svoje lastne otroke. Podarjajte si te obleke na moj rojstni dan, 26. december – in pecite snežno bele piškotke, ki jih tako obožujem, izrezane v obliki jelena. 

Ššššš. Noč je ledena in polnoč je črna, vendar jaz nosim svojo baklo za vas, moji otroci. Ogrela vas bom. Napolnila bom vaše trebuhe. Ostala bom ob vas dokler zopet ne pride pomlad. (Joanna Powell)

Rožanica je ruska boginja, ki je bila po nekaterih prepričanjih čaščena že v matriarhalnih časih. Je zavetnica severnega jelena, ki je edina vrsta, katere samice nosijo rogove. S tem ponazarja vlogo ženske kot voditeljice. Njeno ime nakazuje rojstvo, saj je mati Novega Sonca, ki se rodi ob zimskem solsticiju. Na ta dan je dan najkrajši, noč najdaljša, hkrati pa se dan začne podaljševati in svetloba, tako fizična kot duhovna, je z vsakim dnem bolj prisotna v naših življenjih. Obljublja nas toploto sonca in obilje rodnosti narave, ko bo s pomladjo narava zopet začela rasti in s tem tudi naša hrana.

(Edina patriarhalna sled v pesmi Joanne Powell je omembna lovca. Kot smo se pogovarjale ob polni Luni, je prepričanje večine antropologov, znanstvenikov, akademikov, pa tudi šamanov in čarovnic samih, da se je magija začela za srečo pri lovu in da je bil prvi šaman lovec in moški, napačno. Več o tem preberi tukaj, če še nisi ;))

21.12. ob 17.11 je nastopil zimski solsticij, dan, ko je noč najkrajša in ko se dan začne zopet daljšati. Na ta dan nam Narava zopet obljubi svetlobo in v naših srcih se prebudi slutnja o približajočem se svetlem obdobju. Meditiramo o smrti in rojstvu in spoznamo, da smrt ni konec, temveč le vrata v ponovno rojstvo. In tako po spiralni v neskončnost, dokler se ne prebudimo, se zavemo svoje resnične identitete in izstopimo iz kroga. Meditiramo o tem, kako se iz vsake bolečine rodi orodje osebne osvoboditve, kako vsak konec vodi v nov začetek in kako vsako temo slejkoprej predre svetloba.

V tem tednu sem veliko razmišljala, zakaj sem doula. Kaj je pravzaprav moje poslanstvo pri spremljanju prihoda človeškega bitja. Spoznala sem, da jaz kot doula (ni pa nujno, da vse doule čutijo enako!!) čutim, da sem tu zato, da v sodelovanju z žensko in moškim pomagam ustvariti najboljše možne okoliščine – tako fizične, psihološke, kot duhovne – za prihod utelešene Duše, da bi bil njen prestop čim spokojnejši in radostnejši ter da bi bil močna podlaga za radostno življenje posameznika, ki ohranja svojo povezavo z Duhom, ki uresničuje vsa semena, ki jih nosi znotraj sebe in ki trdno hodi po poti svojega poslanstva. In tako širi ljubezen in sočutje.

Rojstvo ni le stvar plodnosti, kot smo morda navajeni razmišljati. Vsako rojstvo, ki se zgodi – rojstvo novega drevesa, trave, alge, školjke, zajčka, metulja – je božansko vodeno, je izraz radostne ljubezni Shive in Shakti, ki v svojem božanskem plesu ustvarjata vesolje, da bi se lahko spoznavali – spoznala – spoznal – spoznalo …

Rojstvo je sveto in zgodi se, ker Duša ni izgubila upanja, ker se ni predala zagrenjenosti, ker še zmeraj zaupa, da Zemlja lahko postane Raj…

Obdobje, ki se je začelo z zimskim solsticijem obljublja svetlobo. In prav tako jo obljublja Elena Tonetti-Vladimirova, katere moto je: Peace on Earth begins with Birth (Mir na Zemlji se začne z rojstvom). V spodnjem videu si oglej njeno sporočilo:

Ana Drevenšek

Kako ti dojemaš cikel rojstva in smrti? Kaj ti pomeni rojstvo? Kakšen je tvoj odnos do starševstva? Kako doživljaš svojo ustvarjalnost? V čem je obljuba solsticija, da se vsaka smrt prelije v rojstvo, drugačna od izročila o spočetju in rojstvu, ki smo ga prejele od svoje matere, družine, družbe? Kako bi lahko ti v svojem življenju začela udejanjati zavedanje o cikličnosti življenja in smrti in zavestnega spočetja? Zapiši v komentar in nas razsvetli!

Rdeči šotor je duhovna skupnost žensk, ki iščejo duhovni izraz skozi ženskost svojega zemeljskega telesa. Podeli ta članek z žensko, za katero čutiš, da ji bo pomagal do odkritja svoje notranje ženske moči ter jo odprl modrosti Rdečega šotora.

Reši anketo o menstrualnem ciklu in pomagaj Rdečemu šotoru pri ozaveščanju o menstrualnem ciklu! Cenim tvoj čas in tvoj trud!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.