Luna raste: Šamanstvo, ženska in civilizacija

Venera iz Lespugue – lespuška venera

(Luna raste. 9. 12. 2013 ob 16.12 je nastopil prvi Lunin krajec. Že en teden torej Luna pridno raste in nam prinaša svoje darove – ščemenje kreativnosti, ki nas krade zaspanosti in izgovorom ter večnemu pomanjkanju časa. Še en teden bo rasla, dokler ne bo polna. Še en teden nam da, še eno priložnost, da se izrazimo, da se spremenimo, da rastemo. Še ena od neskončnih, ciklično ponavljajočih se priložnosti. Nato se bo ponovno začela umikati in se skrivati z Neba. Zopet nas bo opomnila o počitku, meditaciji. Ji bomo sledile?)

Civilizacija je seksističen pojem.

Ko so odkrili te kipce, so jih (moški) arheologi razlagali kot estetske predmete, ki služijo občudovanju ženskega telesa, kot vir (moškega) užitka ter izvor razmnoževanja (nadaljevanje moškega nasledstva).

Arheologinja Evrope Marija Gimbutas pa je iz njih razbrala, da pripadajo ti kipci prazgodovinski enoviti religiji Velike Matere. Ta religija je odsevala žensko tradicijo – poudarjala je veščine in častila človeško življenje ter si ni prizadevala podjarmiti Naravo. Marija Gimbutas bojevniškim družbam ni želela priznati statusa civilizacije, saj so osnova civilizacije raven umetniškega izražanja, nematerialne vrednote in svoboda – ki vključuje enakovredno moč med spoloma.

Razlagalci teh kipcev so namreč žensko videli (in jo še vidijo) le kot stransko vlogo, pomočnico, ženo, mati, delavko, oskrbnico. Kot podporno vlogo, ki preskrbuje moškega, ki je izvor inteligence, duhovnosti, vodstva in modrosti.

Do skoraj danes je veljalo prepričanje, da je šamanstvo domena moških. Da je bila večina šamanov v preteklosti moških. Arheologi so odkrili ogromno okostij, ki so očitno pripadala šamanom, saj so bila opremljena s šamanskimi pripomočki in orodji. Večino teh okostij so identificirali kot moška – njihov sistem določanja spola pa je vseboval določanje velikosti kosti – večje kosti so torej pripadale moškim, manjše pa ženskam. Takšno izredno neznanstveno določanje spola se je danes, z modernejšo tehnologijo in bolj osvetljenim raziskovalnim umom, seveda izkazalo za popolnoma napačnega. Danes uporabljajo znanstveniki za prepoznavanje spola okostij tehnologijo, ki temelji na analizi mitohondrijske DNK (mDNK) – ki se, mimogrede, prenaša po ženski liniji! (vsak človek ima torej mDNK, ki je v celoti identična z mDNK njegove mame) – in določi spol kosti glede na genetski zapis in ne glede na vizualno oceno (mačističnega) arheologa.

Lion from Twyelfontein

slika: oocities.org

Zakaj so arheologi tako vztrajali s prepričanjem, da so šamani izvorno moški? Šamanstvo so namreč zmotno povezovali z lovom. Šamanske poslikave po jamskih stenah, ki jih najdemo po vsem svetu, prikazujejo živali, najrazličnejše živali. Pogostost živalskih motivov je arheologe in tudi antropologe napeljala na infantilno misel, da so živali povezane z lovom – na animističen način naj bi te poslikave uklinjale živali, da bi bili lovci pri lovu uspešnejši. Zakaj pravim, da je takšna misel infantilna? Ker je interpretacija izredno nepoglobljena in zreducirana na najbolj preprosto asociacijo.

Sodobne raziskave šamanističnih praks so pokazale, da so živalske podobe pravzaprav povezane z živalskimi duhovi, ki imajo tako pomembno vlogo v šamanstvu. V mnogih šamanskih tradicijah so živali namreč duhovni vodniki šamanov in prikazujejo se jim v obliki zemeljske živali.

Veliko pripadnikov vseh svetovnih šamanskih tradicij pogosto omeni, da so ženske na nek način “boljše” šamanke, saj so po svoji naravi bolj odprte dimenzijam bivanja, v kateri deluje šamanstvo.
Sodobne raziskave ter sodobne revizije starih interpretacij to tudi dokazujejo.

Vsi ti napačni zaključki, zmotne interpretacije in zgrešene doktrine, ki so se desetletja prenašale od ene generacije arheologov, antropologov, ter na sploh vseh ljudi, na drugo, so povzročile, da je bil ženski pogled na svet, ki je izrazito šamanističen, prezrt in potlačen.

Tako se kot superiorno šteje vse, kar je “civilizirano”, civilizacija pa pomeni pravzaprav nadzor, vsiljen nadzor, katerega namen je potešitev potreb in želja manjšine na račun večine. Civilizacija, kot nam je bila razložena v šoli in kot nam jo razlaga sistem ves čas (z vzorom ter pridigo), temelji na izkoriščanju – ženske za rojevanje in ohranjanje doma (tudi patriarhi želijo mehko naročje in topel objem), živali za hrano, poskuse in delo, … Veganstvo in v določeni meri tudi vegetarijanstvo bolj spoštujeta sveto ženskost, kot smo si to pripravljeni priznati, saj spoštujeta materinskost živalskih samic – katera mama bi lahko pretrpela usmrtitev svojega otroka? – zagovarjata sočutje – so-čutje, enakost in enost vseh čutečih bitij – nematerialne, duhovne vrednote, ki so znamenje resnične “civiliziranosti” in ne barbarskega lova.

Tudi danes smo ženske pod pritiskom vrednot “civilizacije”. Naš način življenja – kako poteka naš dan od trenutka, ko se prebudimo do trenutka, ko zaspimo – naša iz-obrazba, naša služ-ba (služenje), vse to je pogojeno z vrednotami “civilizacije”, vrednotami, ki preprečujejo enost, zlitje, sočutje.
En izmed poglavitnih vlog šamana/šamanke je namreč, da vzpostavlja v ljudeh ter med ljudmi harmonijo. Kako lahko izkoriščanje prinese harmonijo v odnos med izkoriščanim in izkoriščevalcem?
Ni prostora za enost telesa, duše, duha – vse preveč se poudarja intelektualna sposobnost in intelektualno delo. Ne znamo več izkušati radosti, razsvetlitve, zdravilnosti in blagodejnosti čaščenja, meditacije, rituala, enosti telesa in duha, materije in duhovnega.

Pri izboru in opravljanju dela (če sploh imamo izbor – kar je tudi “civilizacijski” učinek, namreč, da nimamo izbire oziroma da smo prepričane, da nimamo izbire) ne izkušamo lastne veličine in radosti blaženega ravnovesja dajanja in sprejemanja, saj nam srčni, sočutni stik z ljudmi preprečuje “civilizacijska” tekmovalnost, krvoločnost, potreba po nadvladi.

Kako siromašno je naše življenje! Primanjkovanje denarja, rušenje materialnega luksuza nikakor nista naši resnični težavi, to v resnici sploh ni problem, niti nam zares ne škoduje.

Škoduje nam siromašnost duha in ženske moramo to spremeniti.

Holly Sierra : ‘Charmed’

S šamanstvom.

Ko v sebi rečemo “da” šamanstvu, ko v sebi priznamo šamanstvo, ko mu obljubimo, da mu bomo služile in tako pomagale svetu, se naše bitje začne razširjati, rasti in sijati. Oddajati začne harmonično energijo, ki harmonizira, usklajuje, zdravi. Ni potrebno, da o tem govorimo, da to poroko s svétim v sebi verbaliziramo. Dovolj je, da sijaja ne zaviramo, da ne ugašamo notranje luči.

 

Ana Drevenšek

Kako ti vidiš šamanko? Kakšna je njena vloga, na kakšen način deluje? V čem je drugačna od vloge ženske, kot smo je bile naučene? Kako bi lahko ti v svojem življenju utelešala šamanske vrednote? Zapiši v komentar in nas razsvetli!

Rdeči šotor je duhovna skupnost žensk, ki iščejo duhovni izraz skozi ženskost svojega zemeljskega telesa. Podeli ta članek z žensko, za katero čutiš, da ji bo pomagal do odkritja svoje notranje ženske moči ter jo odprl modrosti Rdečega šotora.

Reši anketo o menstrualnem ciklu in pomagaj Rdečemu šotoru pri ozaveščanju o menstrualnem ciklu! Cenim tvoj čas in tvoj trud!

Advertisements

2 thoughts on “Luna raste: Šamanstvo, ženska in civilizacija

  1. Pozdravljena!
    Kako je vse resnično, kar si napisala. Tudi mene so naučili, kako so na prvem mestu obveznosti in ne stvari, ki ti res nekaj pomenijo. In kako potem izgubiš strasti, ko postaneš “pridna”. Neskončno sem hvaležna za tvoje članke, ki odstirajo vrata v svetove, v katere sem si vedno želela. Z vsem srcem te podpiram na tvoji poti!
    Lea

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.