31.oktober: Noč čarovnic – noč Morane

Morana in Vesna, slika: Ivana Rezek

Morana in Vesna, slika: Ivana Rezek

“Samhain/Halloween/.. je tudi slovenski / slovanski staroverski praznik, le da smo mu rekli Morana in je bil eden izmed najpomembnejših letnih prelomnic. Morana je pogansko novo leto. To je bil čas zadnje, tretje žetve, le da se tokrat ni želo žito, ampak življenje. Poklala se je živina in meso se je pripravljalo za hrano čez dolgo in mrzlo zimo.

Morana je staroslovanska boginja smrti, zime in teme. Njeno ime izvira iz indoevropskega korena »mer«, ki pomeni »umreti«, »zrušiti«. Mnogo slovanskih besed, med njimi slovenske »moriti«, »umreti«, »mora«, »smrt«, »odmor« in druge izhajajo iz istega korena.

Morana je zato praznik smrti, saj leto umira, sonce izgublja svojo moč. To je tudi čas smrti Zemlje, saj rastline, semena in žita počasi zaspijo, da bi se lahko znova zbudili v pomlad. Živali se pripravljajo na zimo, nekatere na zimsko spanje. Zemlja bo za nekaj časa zaspala.

V času Morane se energija Matere Narave potegne navznoter in tudi mi bi se v tem času morali zazreti vase. Razumeti in si razložiti leto, ki smo ga preživeli in modrosti, ki nas jih je naučilo. Dobre in slabe, iz njih bomo črpali moči v prihodnosti.
Svarog, bog Sonca odhaja v podzemlje in odstira tančico med svetom živih in mrtvih. Ob prazniku Morane nas obiskujejo duše prednikov. Spominjamo se jih in jih počastimo s prižiganjem ognja, sveč, njim v čast okrasimo oltarje z odpadlim listjem, žitom, oreščki, bučami, ter jih poklonimo Materi Naravi, trojni boginji, ki je sedaj nastopila kot zrela, Modra ženska ter prinaša moč intuicije, modrosti in večnega znanja.
Kot vedno je tudi tokrat smrt, praznik Morane, nov začetek. Čas, da pustimo staremu in tistemu, ki nam ne služi več, da odide in tako naredi prostor novemu, mlademu življenju.

Prižiganje ognja in sveč je predvsem kasnejša, keltska navada in izvira iz praznika Samhain. S prižiganjem ognja in pojedinami so se poklonili in zahvalili Boginji za vse darove, ki jim jih je namenila. Na pojedino so bile povabljene tudi duše prednikov.
Današnji večer je torej konec nečesa, trenutek za zahvalo za vse blagoslove, ki nam jih Narava daje:hrano, zatočišče, zdravlje, družino,… Premislimo, kaj nam je leto prineslo, kaj smo se naučili in kako bomo to modrost uporabili za naše skupno dobro. Morana je ženska. In sveta ženska energija vedno daje, skrbi, usmerja, neguje, varuje in brezpogojno ljubi.
Krščanstvo je ta čudovit in priljubljeni poganski praznik prikazalo kot čaščenje hudiča in teme. Papež Gregor I. je leta 601 z dekretom ukazal čaščenje vseh svetnikov na isti dan. Njegov namen je bil uporabiti moč tradicije stare vere v svojo korist in sčasoma zliti oba praznika v krščansko dominanco ter tako pustiti staremu, da pade v pozabo. Od takrat je minilo 1412 let a se zdi, da svojih pravih korenin nismo pozabili, nasprotno, vedno močneje se jih zavedamo.”

Sandrine Tamše, Yoga Samarpan Co-op

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.