Biti samo-svoja: drzno preizkušanje družbe je pogoj za Samo-Uresničitev

Pozdravljene drage so-ženske.

Luna še ni prazna, malo prehitevam. Ampak to sem preprosto morala podeliti z vami, in to takoj. Carl Gustav Jung, genialni analitični psiholog, ki se je več kot uspešno soočil s sveto ženskostjo in principom Boginje, je v svoji knjigi Človek in njegovi simboli v poglavju Družbeni vidik sebstva opisal proces individuacije – postajanja celota – ter kakšna je interakcija med individuacijo (samouresničitvijo, vrnitvijo v svoj notranji duhovni dom) ter družbo. Za nas ženske je ta tematika ključnega pomena in zelo pereča. Ena izmed poglavitnih nalog nas žensk je namreč naučiti se postaviti meje, definirati svoje vrednote, oblikovati svoje mnenje, najti in uporabljati svoj Glas ter postaviti se zase. Naj vas Jung s svojimi pristnimi in globokimi besedami navdihne in zdrami. Za prazno Luno pa se zopet srečamo in ob tem času smrti, regeneracije in razjasnitve bomo govorile prav o tem – biti samo-svoja.

Bast

Bast, egipčanska mačja boginja, ki nas uči mačje neodvisnosti. slika: Sharon George, fantasy-goddess-art.com

»Vsi teoretično vemo, da je vse odvisno od posameznika. Sanje to spremenijo v oprijemljivo dejstvo, ki ga vsak lahko izkusi. Včasih začutimo, da veliki človek (sebstvo) od nas nekaj zahteva, da nam je naložil posebno nalogo. Če se odzovemo, če resno proučujemo svojo dušo, zberemo moč, ki jo potrebujemo, da bi splavali proti toku kolektivnih predsodkov. Seveda to ni vedno prijetna naloga. Denimo, da si naslednjo nedeljo želite na izlet s prijatelji, sanje pa vam to prepvedo in od vas zahtevajo, da se namesto tega posvetite ustvarjalnemu delu. Če boste svoje nezavedno poslušali in ubogali, lahko pričakujete, da se bo kar naprej vmešavalo v vaše zavestne načrte. Vaša volja bo prišla v navzkriž z drugimi namerami, ki se jim boste morali podrediti ali pa jih vsaj resno obravnavati. To do neke mere pojasnjuje, zakaj človek dolžnosti, ki spremlja proces individuacije, pogosto ne bo občutil kot blagoslov, temveč kot breme. Če bo človek želel ubogati nezavedno, velikokrat ne bo mogel delati, kar si želi. Prav tako ne bo mogel početi, kar od njega pričakujejo drugi. Zato, da bi se našel, se bo moral ločiti od svoje skupine: družine, partnerja ali drugih bližnjih ljudi. Tistim, ki se posvečajo svojemu nezavednemu, bomo pogosto rekli, da so nedružabni in egocentrični. Praviloma ugotovitev ne drži, ker takšno stališče ne upošteva pomembnega, čeprav malo znanega dejavnika – kolektivnega (lahko bi celo rekli: družbenega ) vidika sebstva. Duhovno usklajeni in podobno usmerjeni ljudje bodo našli pot drug k drugemu, si ustvarili skupino, ki bo prečila vse običajne družbeno ter organizacijsko pogojene medosebne vezi. Takšna skupina z drugimi ni v konfliktu; je le drugačna in neodvisna. Zavestno dojet proces individuacije spremeni posameznikove odnose z drugimi ljudmi. Sorodstvene vezi in interesne povezave zamenja drugačna vrsta enovitosti – povezanost prek sebstva. «

Drage, postavite družbo na preizkušnjo, najdite Sebe, nato pa se dobimo v Rdečem šotoru!

Ana Drevenšek

Rdeči šotor je duhovna skupnost žensk, ki iščejo duhovni izraz skozi ženskost svojega zemeljskega telesa. Podeli ta članek z žensko, za katero čutiš, da ji bo pomagal do odkritja svoje notranje ženske moči ter jo odprl modrosti Rdečega šotora.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.