Prazna Luna, 5.9.2013: Nujnost smrti – nauki boginje Kali

Kali

Kali je naslikal Raja Ravi Varma, slavni indijski slikar.

Invokacija Boginje Kali

Hvalimo Boginjo, ko pleše,
hvalimo njeno stopalo, ko udarja ob zemljo.
Hvalimo njeno težo, ko udarja ob zemljo.
Hvalimo njen ples, ki pretresa zemljo.

Pod njo se odpre prepad. 
Na njenem vratu se lobanje svetijo kot zlato. 
Kobre se ovijajo njenih rok.
Njihove glave se dvigajo, njihovi obrazi vzplamtijo in plameni strupa izbruhnejo iz njihovih ust.

Njen ples ustvari popoln ognjen krog.
Raztrešči zvezde. Zvezde se raztreščijo v strahu.
Hvalimo Boginjo. 
Hvalimo njen ples, saj nam prinaša neizrekljivo svobodo. 

  • Prazna Luna: čas Rdečega šotora

Čas prazne lune je čas smrti. V tem času so ženske v preteklosti krvavele in se za nekaj dni umaknile v Rdeči šotor. Tri dni se niso dotaknile nikakršnega gospodinjskega opravila ali dela, posvečale so se sebi in druga druga, se negovale, počivale, jedle, izmenjevale zgodbe in modrosti ter opravljale iniciacije mladih deklet v ženske (ob prvi menstruaciji). Za tri dni se je čas ustavil, skupnost je počivala in čakala na vrnitev žensk. Nihče ni oporekal tej tradiciji, potreba ženske po umiku med krvavitvijo je bila sprejeta kot naravna in potrebna. Ženske se niso umaknile zaradi sramu, temveč da so se posvetile samim sebi in si naklonile vso skrb in nego, ki so jo potrebovale za obnovitev energije. V tradiciji severnoameriških Indijancev so se ženske med krvavitvijo umaknile v lunine koče, kjer so meditirale in tonile vase ter prejele vizije iz duhovnega sveta. Vizije krvavečih žensk so skupnosti pomagale urejati skupne zadeve, plemenske starešine pa so ženske videli kot svečenice, svoje pomočnice pri vodenju, saj so njihove menstrualne vizije služile vodenju plemena.

  • Smrt je nujna: nauki Boginje Kali

Kali je hindujska boginja uničenja. Upodobljena je z iztegnjenim rdečekrvavim jezikom, z orožjem v rokah, človeškimi lobanjami okoli vratu, kako divje pleše po mrtvem Šivi, ki ga je ubila s plesom. Napaja se s človeško krvjo in njena sla po uničenju je legendarna.
Kljub njeni grozeči podobi je Kali ena izmed najbolj ljubljenih in čaščenih hindujskih boginj. Njej na čast je napisanih nešteto ekstatičnih molitev, pesmi in invokacij, polnih oboževanja, predaje véliki Boginji, opevanja njene brezmejne materinske ljubezni.

Šele ko se naučimo ljubiti Kali, ko se naučimo v njej videti ljubezen, smo svobodne. In prav to je lekcija prazne Lune. Prazna Luna je čas smrti in prinaša čisto vse, kar nam ob našem času prinaša tudi smrt. 

Ob času smrti privrejo na dan vse iluzije: naši resnični občutki, resnične želje, sanje, resnične potrebe. Na dan privrejo (kruta) spoznanja o vsem, pred čemer smo si zatiskale oči ali pa videli tako, kot je bilo prav nam in ne tako, kot je bilo res.
Zaradi te apokaliptične narave prazne Lune in menstrualne krvavitve se lahko pojavijo simptomi PMS-ja (predmenstrualnega sindroma), kot so razdražljivost, slabo počutje, depresija, nezadovoljstvo, konflikti z bližnjimi, občutek krivde, obtoževanje, občutek žrtve. Lahko se nam tudi zdi, da čas ob prazni luni/krvavitvi hitreje teče in da se mu ne znamo odzvati – da ne opravimo vse dolžnosti, ki bi jih morale, saj smo nekako blokirane. Vsi ti občutki izvirajo iz našega uma, našega ega, ki deluje po načelih dualnosti, ločenosti, tekmovalnosti. Ko se približuje smrt, se naše bitje prepusti tišini in počitku, le um ostaja aktiven. Um nam preprečuje, da bi se v celoti predale smrti in njenemu negovalnemu počitku. V tem članku si preberite, kako um vpliva na uspešnost prehoda ob dokončni fizični smrti.
Vsi občutki prikrajšanosti za srečo (vsi zgoraj našteti občutki izvirajo iz prepričanja, da smo prikrajšane za srečo) se porajajo iz spoznanj o vseh iluzijah v našem življenju. Ob tem času nam postaja jasno, ali resnično počnemo to, kar si želimo početi, ali si izbiramo situacije in občutja, ki si jih zares želimo. Če smo si v preteklem ciklu izbrale nekaj, kar ni bilo v sozvočju z našo notranjo Resnico, se bodo med krvavitvijo pojavili negativni občutki. Vendar smrt prazne lune ni dokonča smrt – je le počitek, regeneracija, iz katere se v nov cikel dvignemo prerojene, z novo priložnostjo ustvariti življenje, ki si ga želimo.

Ob tokratni prazni Luni vas pozivam, da ozavestite vsa področja v vašem življenju, ki vam ne služijo več, ki vas omejujejo in preprečujejo vaši kreativni energiji in vaši notranji Resnici, da bi se izrazili

Priznajte si, katerih občutkov in situacij si ne želite in se odločite, da jih ne boste več podpirale

Še posebej bodite pozorne na tiste situacije in področja v vašem življenju, kjer prevladuje občutek žrtve, obtoževanje drugih in prepričanje, da je nekdo drug ali nekaj zunanjega krivo za vaše stanje, počutje. Ozavestite vzorce v sebi, ki kreirajo takšne situacije in področja ter se odločite, da jih v naslednjem ciklu ne boste več podpirale. 

Vabim vas, da v komentarjih podelite svojo izkušnjo prazne lune, vaša opažanja in spoznanja ter vaše odločitve za prihodnji cikel! Rdeči šotor je skupnost, duhovna skupnost žensk, ki se medsebojno podpiramo in tkemo mrežo ženske energije, da bi lahko vsaka od nas črpala njene modrosti. 

Ana Drevenšek

Rdeči šotor je duhovna skupnost žensk, ki iščejo duhovni izraz skozi ženskost svojega zemeljskega telesa. Podeli ta članek z žensko, za katero čutiš, da ji bo pomagal do odkritja svoje notranje ženske moči ter jo odprl modrosti Rdečega šotora.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.