Mitološka ženskost – fenomen Boginje

Kotel je v poganski tradiciji simbol Boginje.

Kotel je v poganski tradiciji simbol Boginje.

Mitološka ženskost v obliki boginj je ena izmed manifestacij ženskega v poganskih tradicijah. Boginja je najvišja oblika ženskosti, ženskost, ki presega zemeljsko razumevanje ženskih kvalitet in ženskih energij, temveč zaobjema ženskost kot kreatorico, ustvarjalko in mati vsega, kar obstaja. Poganske tradicije dojemajo dualnost narave (v nasprotju z nekaterimi drugimi tradicijami, ki jo zanikajo) kot obstoj tako bogov kot boginj s specifičnimi lastnostmi in značaji, ki odražajo razumevanje tega, kar je “ženstveno” in kar je “moško”.

Obstoj bogov in boginj torej ni naključen, temveč ima korenine v razumevanju dvojnosti moči in fenomenov v naravi. Ta zaznava se odraža tudi v daoističnem nauku o yin-u in yang-u, ki ima močan vpliv na daoistično filozofijo, kozmologijo in odnos do sveta.
Vse, kar obstaja, se poraja in umira skozi naravno gibanje, tok in transformacije Daa. V pojavnem svetu se Dao manifestira v obliki yin-a in yang-a, ki se zrcalita v naravi sveta – dualnosti naravnih fenomenov. Takšnega izročila pa ne pozna le kitajska misel, temveč je prisotno v vseh svetovnih tradicijah, ki temeljijo na spoštovanju in čaščenju vsega, kar je Naravno. Plod njihovega opazovanja Narave je zavest o izvoru vsega bivajočega, ki se v pojavnem svetu manifestira kot dvojica. Dvojica Boga in Boginje. Njun odnos in njuno medsebojno delovanje vladata vsemu življenju in bivanju. Da bi torej dosegli harmonijo, moramo najprej zaznavati dvojnost v naravi, nato pa slediti njenemu toku, igri yin-a in yang-a ter razumevati njun pomen. Razumevanje nauka o dvojnosti, o dveh silah, ki sta manifestacija Daa – izvora, je tako ključno za razumevanje svojega življenja in ritma svojega bivanja, kot je ključnega pomena razumeti naravo cikličnosti in krožnega gibanja življenja. Zavest o dvojnih silah je razlog za pojav specifičnega fenomena v naravnih/poganskih/antičnih/starodavnih/večnih tradicijah – fenomena Boginje.

Razumevanje cikličnosti, kot je opisano v tem članku nam prinaša odrešitev od tesnobe, naglice, napetosti, razočaranj – kadar razumemo, da življenje teče v ciklih, ki imajo začetek in konec, ki vsebujejo razvoj določenega procesa, na življenje ne gledamo več kot na linearno črto, ki je omejena in določena za doseganje premočrtnih ciljev. Kadar vidimo življenje kot verigo medseboj povezanih ciklov, se osredotočamo na doživljanje procesa in usvajanje lekcij, ki jih posamezen cikel prinaša. Živimo v harmoniji s ciklom in cikli nas kot valovi morja nosijo skozi življenje, vendo globlje, vedno višje po spirali življenja.
Dojemanje in zaznavanje dualnosti je del nauka o cikličnosti – izmenjevanje noči in dneva, dela in počitka, navdušenja in refleksije, življenja in smrti poteka v ciklih. Življenje vidimo kot dinamičen ples dveh izmenjujočih in dopolnjujočih se sil.

Ker se ljudstva in posamezniki, ki živijo v harmoniji z Naravnim, zavedajo, kako zelo pomembno je ravnovesje med dvema silama Narave, obstajajo tako bogovi kot boginje. Bogovi in boginje omogočajo ravnovesje v človeškem čaščenju, ravnovesje v mitološki, božanski sferi – ljudje lahko častijo tako moške kot ženske arhetipe, ki se izražajo skozi bogove in boginje. To ustvarja psihološko ravnovesje moških in ženstvenih stališč v človeški psihi.

Jung je dejal, da so bogovi, boginje in druga mitološka bitja poosebitve psihičnih sil v človeški psihi. So arhetipi, osnovni elementi psihe in njihov obstoj človeka vodi k določenem načinu razmišljanja, čutenja in delovanja – vodijo ga proti sebstvu, središču duše, višjemu jazu, kar se imenuje proces individuacije. Individuacija je proces odkrivanja in uporabe individualnih, specifičnih talentov/potencialov in nagnjenj, kar vodi k osvoboditvi in spoznavanju. Proces individuacije temelji na izkušanju nezavednega, kjer se sporočila sebstva izražajo v simboličnem jeziku. Individuacija popelje človeka v numinozna (duhovna, trans) stanja zavesti, da bi lahko razvozlal ta sporočila in deloval v skladu z njimi.

In prav na tak način deluje čaščenje bogov in boginj na častilce – med kontemplacijo božanstev sprejemajo vodstvo za svoje življenje in duhovne cilje.

Podrobno opazovanje in poglabljanje v naravo boginj nam pomaga razumeti naravo yin-a in yang-a. Moškost namreč poznamo do potankosti, za nas nima več skrivnosti. Še več, postala je omejujoča in ogrožujoča. Čas je, da se poglobimo v ženstvenost in šele, ko jo bomo razumeli, bomo razumeli tudi odnos med moškim in ženskim ter razlog za obstoj dvojnosti.

Pesem Boginje (Scott Cunningham)

Jaz sem Velika Mati,
ki so jo častili vsa eksistenca in vse bivajoče že preden so bili zavestni.
Jaz sem prvobitna ženska sila, brezmejna in večna.

Jaz sem čista Boginja lune, gospodarica vse magije. 
Vetrovi in trepetajoče listje šepetajo moje ime.
Na svoji obrvi nosim naraščajočo luno
in moja stopala počivajo na zvezdnem nebu.
Jaz sem še nerazrešene skrivnosti, novo postavljena pot.
Jaz sem polje, ki se ga plug še ni dotaknil.
Veseli se v meni in spoznaj polnost mladosti.

Jaz sem blagoslovljena Mati, razkošna mati žetve.
Oblečena sem v globok, hladen čudež zemlje
in v zlato polj, obteženih od mojega klasja.
Jaz vladam plimovanju zemlje;
vse stvari se izpolnijo glede na moja obdobja.
Jaz sem zatočišče in zdravilka.
Jaz sem Mati, ki daje življenje, čudežno plodna.

Časti me kot Modro,
nežno od neprekinjenega cikla smrti in prerojenja.
Jaz sem kolo, senca lune.
Vladam ciklom žensk in moških in
osvobodim in obnovim utrujene duše.
Čeprav je tema smrti moja domena,
je veselja rojstva moje darilo.

Ana Drevenšek

Rdeči šotor je duhovna skupnost žensk, ki iščejo duhovni izraz skozi ženskost svojega zemeljskega telesa. Podeli ta članek z žensko, za katero čutiš, da ji bo pomagal do odkritja svoje notranje ženske moči ter jo odprl modrosti Rdečega šotora.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.